• Piri Miller is de ontwerper van een nieuwe vibrator voor koppels, Petl genaamd, die niet in de weg zit voor een partner met een penis.
  • Miller vertelt dat ze met het ontwerp kwam, waar ze nu patent op heeft, nadat haar ex klaagde dat seksspeeltjes hem onzeker maakte.
  • De Petl heeft een motor die het hele apparaat doorloopt en vibreert daarom niet alleen in de top.

Toen de vriend van Piri Miller zei dat hij liever geen gebruik van vibrators wilde maken tijdens de seks, omdat hij zich dan onzeker voelde over zijn capaciteiten als minnaar, ging ze juist met die onzekerheid aan de slag.

Het leidde tot de Petl, een door Miller ontworpen vibrator. Petl is handsfree, zit niet in de weg voor een partner en heeft een flexibele C-vorm. 

“Ik wist dat ik iets bijzonders had ontwikkeld toen mijn ex-partner en ik de vibrator gingen testen en hij zei ‘m niet te kunnen voelen”, vertelt Miller over de Petl.

Dit jaar werd Millers vibrator door Time Magazine uitgeroepen tot beste gadget tijdens CES 2020, een jaarlijkse technologiebeurs in Las Vegas.

Volgens twee seksuologen hebben bedrijven die seksspeeltjes ontwikkelen vaak de neiging bestaande, populaire technologie te kopiëren in hun ontwerpen en denken ze niet genoeg na over het gebruiksgemak van de vibrator. 

Petl is volgens de twee op dat gebied uniek. Het speeltje heeft speciale functies die veelvoorkomende problemen oplossen, zoals schuring en een slechte pasvorm. 

Ze denken dat dit komt omdat bij Millers ontwerp de feedback van gebruikers een belangrijke rol gespeeld heeft. 

Miller's PETL vibrator features a C-shape and steel spring form that molds to a user's vagina and vulva.
De Petl-vibrator heeft een C-vorm en een stalen veervorm die zich vormt naar de vagina en vulva van de gebruiker. Foto: Piri Miller

Miller werkte samen met auto-ontwerpers om haar visie te creëren en moest in dit proces opboksen tegen wat 'mansplainers'

Voor Miller is een vibrator de sleutel tot een geweldig orgasme. "Er is geen comfortabele manier voor mij om een orgasme te krijgen met een mannelijke partner", zegt ze. "Ik houd van mannen, maar ze moeten wel een beetje ruimdenkender worden over speeltjes tijdens de seks.”

Miller had voor ze aan haar vibrator begon nog helemaal geen ervaring met het ontwikkelen van techgadgets of user design. Ze studeerde psychologie en werkte vervolgens voor verschillende non-profits. Maar ze had wel een visie.

Ze ontmoette de ontwerpers en ingenieurs van Final Frontier Design, die normaal gesproken ruimtepakken ontwikkelen. Samen creëerden zijn een eerste prototype: een samenraapsel van siliconen en goedkoop aluminium.

Miller worked with spacesuit and car prototypers on many iterations of PETL.
Miller werkte samen met ruimtepak- en auto-ontwerpers aan de vele prototypen van Petl. Foto: Piri Miller

Nadat ze besloot dat ze een stalen veerframe als basis van de vibrator wilde, ging Miller naar Detroit om met de hulp van autoproducenten haar prototype tot een echt product door te ontwikkelen.

Zij hielpen haar de meest kenmerkende eigenschap van het speeltje te realiseren: een motor die over de hele lengte van de vibrator loopt, in plaats van alleen in de punt van het apparaat. Maar daarvoor moest ze wel een hoop mansplaining en kritiek van de mannelijk ingenieurs verdragen. 

"Er zijn heel wat mannen geweest die mij hebben geprobeerd hebben uit te leggen hoe vibrators en vagina's werken”, vertelt Miller. “Dat was zeker interessant."

Ze herinnert zich een mannelijke ingenieur die voorstelde om de motor van de vibrator in de vagina te laten trillen, in plaats van op de clitoris, zoals Miller wilde. Een ander stelde voor om de vibrator eruit te laten zien als een anatomisch correcte vulva.

"Hij zei: 'Dat vinden vrouwen toch leuk.' En ik zei: 'Weet je dat wel zeker? Want ik denk echt niet dat heteroseksuele vrouwen daar op zitten te wachten." 

A sketch of Petl's design. Miller made the vibrator low-profile so it's almost imperceptible to penis-havers.
Een schets van het ontwerp van Petl. Miller maakte de vibrator onopmerkbaar voor partners met een penis. Foto: Piri Miller

Om Petl te testen, droeg Miller de vibrator tijdens de afwas

Toen Miller eenmaal een werkend model van de vibrator had, wilde ze feedback van toekomstige gebruikers zoals zichzelf en haar investeerders.

Een investeerder, een vriendin en bioloog-in-opleiding, gaf Miller daarom een speciaal ‘feedback-document’ van 25 pagina's dat volgens haar "een zegen" was.

"Toen ik haar sms'te: 'Hé, ik heb een nieuw prototype', kon ik haar niet meer tegenhouden. Ze stond binnen no time voor m’n deur en zei: 'Ik ga deze testen. Dank je!'”, vertelt Miller.

Haar eerste investeerders, die betrokken raakten bij het project door deel te nemen aan Millers crowdfundingcampagne, kregen ook de kans om feedback te geven op het eerste werkende prototype van Petl. Miller gebruikte die data vervolgens om haar prototype te verbeteren. 

Haar belangrijkste zorg was dat de Petl op zijn plaats zou blijven zitten tijdens het gebruik en dat-ie comfortabel zou zijn voor zowel mannelijke als vrouwelijke gebruikers.

Na het testen van Petl met haar toenmalige vriend testte Miller ook of de vibrator bruikbaar was voor singles door ‘m te dragen terwijl ze de afwas deed.

Ondanks dat ze over zes maanden de vibrator officieel zal lanceren, is Miller het speeltje nog altijd aan het testen en verbeteren. Ze focust zich nu vooral op de diversiteit van haar testers om ervoor te zorgen dat de Petl aan zoveel mogelijk wensen zal voldoen.

Seksspeeltjes-experts zeggen dat Petl een gat in de markt vult

Volgens Taylor Sparks, oprichtster van de sekswinkel Organic Loven, vult de Pelt een gat in de markt. 

Het slanke ontwerp biedt volgens haar een oplossing voor het schuren en wrijven, een veelvoorkomend probleem voor koppels die samen seksspeeltjes gebruiken.

Ze zegt ook dat de flexibele C-vorm van Petl ideaal is, omdat "geen twee vulva's en vagina's gelijk zijn".

Maar misschien is de beste eigenschap van Petl wel dat Miller de feedback van haar gebruikers ontzettend belangrijk vindt. 

Rachel Wright, een sekstherapeute die veel seksspeeltjes test, zegt dat haar favoriete seksspeeltjesmerken de complimenten en kritieken van hun fans gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen.

"Ik heb de neiging om een beetje sceptisch te zijn over producten die op de markt worden gebracht als het nieuwste en beste ontwerp, maar als bedrijven speeltjes ontwerpen op basis van recensies, vragen en input van gebruikers, maakt het me meer opgewonden om het product te proberen", zegt Wright. 

Over Petl kan ze helaas nog niets zeggen. Ze heeft dit speeltje nog niet kunnen testen.

LEES OOK: Seksspeeltjes nu wel welkom op techbeurs CES: ‘Het genot van vrouwen staat eindelijk eens centraal’