Topman Peter Paul de Vries heeft zijn belang in investeringsmaatschappij Value8 vergroot naar iets meer dan 30 procent. Hij deed dat door het leeuwendeel van het aandelenpakket van Delta Lloyd te kopen. Die verzekeraar, die vorig jaar opging in NN Group, bezat circa 10 procent.

De Vries zegt de aandelen te hebben gekocht omdat hij gelooft in Value8, dat het afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws was. Hij heeft geen plannen om het bedrijf helemaal van de beurs te halen, schrijft hij in een brief aan de overige aandeelhouders van zijn persoonlijke vennootschap 3L Capital.

Delta Lloyd was volgens De Vries onder druk van zwaardere kapitaaleisen al bezig zijn belangen in kleinere beursfondsen af te bouwen. Na de overname door NN Group werd Value8 definitief te licht bevonden. ,,Ik schat in dat we tien keer zo groot zouden moeten zijn om voor NN Group in beeld te komen”, aldus de topman.

Eerder deze week werd bekend dat ook investeerder Koos Visser zijn belang in Value8 heeft vergroot. Visser heeft momenteel een kapitaalbelang en stemrecht van 25,02 procent. Dat was eerder nog 20 procent, zo valt op te maken uit de registers van de toezichthouder.

De Vries wil 2017 met schone lei starten

Value8 had afgelopen jaar een forse probleem met de de vertraging van de publicatie van de jaarrekening over 2016 Maar dat was eenmaligs, zo benadrukte topman Peter Paul de Vries op 29 november tijdens een persbijeenkomst.

Het jaarverslag over 2017 zal volgens De Vries "ruim binnen de tijd" worden gepubliceerd. De Vries gaf verder aan zijn werk nog steeds erg leuk te vinden. ,,Als de aandeelhouders dat goed vinden wil ik dit werk nog lang blijven doen. En ik ben geen enkele aandeelhouder tegengekomen die vindt dat ik moet vertrekken.’’

Het onderzoek naar mogelijke ongeregeldheden bij trustkantoor BK Group, waardoor de investeringsmaatschappij pas vorige week zijn jaarrekening kon deponeren, was een "bijzondere situatie", aldus De Vries.

"Dit heeft veel energie gekost en het was vervelend voor de aandeelhouders. Toch ontwikkelen de meeste van onze bedrijven zich goed.’’ De topman rekent voor het vierde kwartaal van dit jaar dan ook op een voortzetting van de groei van het bedrijfsresultaat bij zijn kernbedrijven.