Niet één persoon, maar een hele groep hulpverleners verdient volgens Time Magazine de titel ‘Persoon van het Jaar’. Het Amerikaanse tijdschrift gunt de eer dit jaar aan de hulpverleners die de uitbraak van ebola in West-Afrika het hoofd proberen te bieden.

“Ze riskeerden en volhardden, offerden zich op en redden”, motiveerde Time woensdag de keuze. Het blad noemt de dodelijke ziekte “een oorlog” en schrijft dat “de rest van de wereld ’s nachts kan slapen doordat een groep mannen en vrouwen bereid is te vechten”.

Onder de andere genomineerden waren oprichter Jack Ma van het succesvolle Chinese internetbedrijf Alibaba, de Russische president Vladimir Poetin en de demonstranten in het Amerikaanse Ferguson die de politie van racisme beschuldigden, nadat een blanke agent een achttienjarige zwarte jongen had doodgeschoten.

Stempel op het jaar gedrukt

Hoewel de titel opgevat kan worden als eerbetoon, houdt Time het erop dat het gaat om de persoon die het meest zijn stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt. Vorig jaar was dat paus Franciscus, het jaar daarvoor de Amerikaanse president Barack Obama. Hij kreeg de titel ook al in 2008. Poetin stond in 2007 op de cover als invloedrijkste persoon.

Tot de historische Personen van het Jaar behoren onder meer alle hoofdrolspelers van de Tweede Wereldoorlog: Adolf Hitler in 1938, Jozef Stalin in 1939 en 1942, Winston Churchill in 1940 en Franklin D. Roosevelt in 1941.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl