• Personeelstekorten dwingen winkelketens om de openingstijden aan te passen of een filiaal zelfs helemaal dicht te houden, zo blijkt uit een rondgang van radiozender BNR.
  • Bij Intratuin lopen inmiddels uitzendkrachten uit Litouwen, Polen en Oekraïne rond, om de personeelstekorten het hoofd te bieden.
  • Optiekketen Specsavers waarschuwt ervoor dat de tekorten de groeiambities fnuiken.
  • Lees ook: De feestdagen komen eraan: 5 tips om als retailer je slag te slaan

Winkels passen vanwege personeelstekorten soms de openingstijden aan. Het gaat niet alleen om zaken die later openen of eerder sluiten, maar ook om winkeliers die koopavonden schrappen of zelfs hele dagen dicht blijven.

Uit een rondgang van radiozender BNR blijkt dat verschillende retailers gedwongen aan de winkeltijden moeten sleutelen om met het personeel uit te kunnen. Fashionketen Primark kiest ervoor de deuren later te openen, laat een woordvoerder weten. Praxis kiest ervoor de deuren soms juist eerder te sluiten.

C&A schrapte eerder al soms koopavonden omdat er door ziekte niet genoeg personeel meer was. De HEMA benadrukt teggenover de zender dat aanpassing van de openingstijden een “uiterste middel” is.

Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INRetail legt uit dat het kan gebeuren dat een winkel bijvoorbeeld op maandag of dinsdag dicht blijft. Maar winkels zoeken ook naar andere oplossingen om met minder personeel toch een goede bezetting te houden.

Ketens kunnen ervoor kiezen soms een filiaal te sluiten, zodat dat personeel bij andere vestigingen aan de slag kan. Ook kijken zaken naar personeel uit het buitenland. Intratuin heeft inmiddels uitzendkrachten uit Litouwen, Polen en Oekraïne rondlopen om de personeelstekorten het hoofd te bieden.

Optiekketen Specsavers waarschuwt er tegenover de radiozender voor dat het personeelstekort ook de groeiambities in de weg staat. Voor nieuwe filialen zijn namelijk ook nieuwe filiaalmanagers en personeel nodig.

LEES OOK: Dille & Kamille sluit alle winkels op Black Friday: roept op tot ‘consuminderen’ voor de natuur