• Ruim 40 procent van de Nederlandse bedrijven wil in 2024 meer vast personeel aannemen, zo blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Robert Half.
  • De andere helft van de bedrijven zegt daarentegen alleen naar nieuw personeel op zoek te gaan als er werknemers vertrekken.
  • 2 op de 3 werkgevers maakt zich zorgen over de krappe arbeidsmarkt.
  • Lees ook: Werkloosheid loopt licht op in september – vooral meer jongeren zonder baan

Iets meer dan 40 procent van de Nederlandse bedrijven wil in 2024 meer vast personeel aannemen, terwijl 51 procent juist zegt alleen naar nieuwe werknemers op zoek te gaan als er mensen vertrekken. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half, een van de grootste recruitmentbedrijven ter wereld.

Als het gaat om het uitbreiden van het aantal tijdelijke werknemers, zegt 30 procent van de Nederlandse bedrijven dit aantal volgend jaar te willen uitbreiden tegenover 53 procent die hier niet actief mee aan de slag gaan.

Bijna 15 procent geeft zelfs aan het aantal tijdelijke werknemers te bevriezen, wat betekent dat er geen vervanging wordt aangenomen als er een tijdelijke werknemer vertrekt.

Krappe arbeidsmarkt blijft in 2024 zorg voor werkgevers

De krappe arbeidsmarkt gaat mogelijk wel roet in het eten gooien voor de bedrijven die volgend jaar hun personeelsbestand willen uitbreiden. Volgens het onderzoek maakt 66 procent zich hier dan ook zorgen over.

Daarnaast ziet 68 procent van de werkgevers het behouden van waardevolle collega’s als een uitdaging in deze tijden van krapte, ze noemen hierbij factoren zoals hoge werkdruk, concurrentie en een onevenwichtige balans tussen werk en het privéleven, als verbeterpunten om personeel binnen boord te houden.

"De uitdagingen van het aantrekken en behoud van talent op deze krappe arbeidsmarkt benadrukt de noodzaak voor bedrijven om niet alleen een competitieve beloning te bieden, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden onder de loep te nemen. Kijk naar wat je nog meer kunt bieden en werk dit uit in een duidelijk beleid voor je (nieuwe) werknemers. Dit helpt om je te onderscheiden van de concurrentie", zegt regiodirecteur Ricardo van Popering van Robert Half.

Nederlandse bedrijven zien groeikansen in 2024

Ondanks de spanningen op de arbeidsmarkt en de kwakkelende wereldeconomie, geven Nederlandse bedrijven wel aan vertrouwen te hebben in het komende jaar. Bijna 70 procent verwacht meer groei in 2024 dan in dit jaar.

Dit vertrouwen wordt grotendeels gestimuleerd door de groeiende vraag naar producten en diensten. Volgens diverse prognoses trekt de economische groei in Nederland volgend jaar licht aan.

"Het is bemoedigend om te zien dat Nederlandse bedrijven vertrouwen hebben in 2024. Om deze groeikansen te benutten, is het cruciaal dat bedrijven zowel blijven inzetten op het behoud van personeel als het aantrekken ervan. Zo zijn bedrijven flexibel genoeg om zich aan te kunnen passen aan de continu veranderende maatschappij en behoeften van het bedrijf zelf", aldus Van Popering.

LEES OOK: Starten als zzp’er is minder risicovol: veel opdrachten en als het niet lukt vind je zo een andere baan, zo blijkt uit onderzoek