De meteorietenzwerm Perseïden is het astrologische hoogtepunt van het jaar. De jaarlijks in augustus terugkerende zwerm zorgt voor vele vallende sterren die goed te zien zijn tegen de nachtelijke hemel. 

Dit jaar zijn de omstandigheden erg goed om het fenomeen te aanschouwen, zegt Bill Cooke, hoofd van het Meteoroid Environment Office van NASA, tegen Insider.

“Als je dit jaar een meteorietenregen wil bekijken dan moet het deze zijn, want hij is goed te zien en er zullen veel vallende sterren zijn”, zegt Cooke. 

De zwerm bereikt op zondag 13 augustus zijn maximum, dus wellicht wil je die datum in je agenda zetten. Dit kan je verwachten en zo kan je de vallende sterren het beste zien. 

De sterren staan gunstig voor een goede show dit jaar 

De Perseïden zijn onmisbaar voor fans van meteorietenregens. Je kan tot 100 meteorieten per uur verwachten met een lange brandende staart die "vuurballen" creëren — heldere explosies die langer duren dan bij de meeste andere meteoren.

"Ze zijn de nummer één onder de meteorenregens wat betreft vuurballen", zegt Cooke. Dit jaar zijn de omstandigheden uiterst gunstig om het fenomeen te kunnen zien, omdat er bijna geen maan te zien zal zijn. "Vorig jaar was het nog volle maan en in vergelijking daarmee wordt het dit jaar geweldig", zegt Cooke. 

De Perseïden zijn zichtbaar als de aarde door het ruimtepuin heen trekt dat de komeet Swift-Tuttle heeft achtergelaten.

De puinbrokjes komen met een snelheid van zo'n 60 kilometer per seconde oftewel zo'n 213.000 kilometer per uur de atmosfeer binnen en maken daarmee 'vuurstrepen' tegen de nachthemel.

De Perseïden zijn overal vanaf het noordelijk halfrond te zien

Een Perseïde-meteoor in Galicië in Spanje.
Een Perseïde-meteoor in Galicië in Spanje.
Carlos Fernandez/Getty Images

Net als altijd als je naar de hemel gaat kijken, is een donkere plek het beste, zegt Cooke. De meteorietenregen is helder, maar kan toch grotendeels wegvallen tegen alle lichten in de stad. 

Geef jezelf genoeg tijd als je eenmaal op de door jou gekozen plek bent. Je hebt waarschijnlijk een telefoon gebruikt om daar te komen, dus hebben je ogen wat tijd nodig om aan het donker te wennen. 

Neem een dekentje mee, want zelfs midden in de zomer kan het 's nachts koud worden. Je hebt de grootste kans vallende sterren te zien tegen het einde van de nacht.

Ga dan op je rug op de grond liggen en kijk naar boven. Het beste is om weg van de maan te kijken, omdat ook een afnemende maan nog voor storend licht kan zorgen. 

"Ga gewoon lekker liggen en je zal de Perseïden door de lucht zien suizen", zegt Cooke. 

Dit is tot het eind van het jaar de beste gelegenheid om een meteorietenregen te zien 

De enige meteorietenregen die enigszins vergelijkbaar is met de Perseïden zijn de Geminiden en die zijn in december te zien.

"Belangrijk verschil is dat de Perseïden in warme zomernachten te zien zijn en de Geminiden half december als je bijna doodvriest van de kou", zegt Cooke. 

LEES OOK: Een quasi-maan draait al sinds een paar duizend jaar met de aarde mee om de zon, maar is pas net gespot door astronomen