Als je zelf een pensioenpot voor later wilt opbouwen, is één van de eerste dingen waar je aan moet denken: hoeveel zet ik maandelijks of per jaar opzij? En wat levert dat naar verwachting aan vermogen op?

Hoe rijk je met beleggen kunt worden, is uiteraard nooit met zekerheid te zeggen. Maar het is wel verstandig om een ruwe inschatting te maken.

Wie simpel wil beleggen voor later, komt al gauw uit bij indexfondsen die een bepaalde brede aandelenindex volgen. Via dergelijke beleggingsfondsen, ook wel ETF’s of trackers genoemd, koop je met één transactie een breed mandje aandelen. Alleen is het niet zo dat elke brede aandelenindex vergelijkbaar presteert.

Om dit te illustreren heeft Business Insider een beleggingstool gemaakt voor als je periodiek geld opzij zet en/of in één keer een groter bedrag inlegt. Hierbij laten we zien wat beleggen in aandelen na tien jaar kan opleveren, gebaseerd op het historische rendement van vijf bekende aandelenindices.

We hebben gekeken naar de Amsterdamse AEX-index, de brede Amerikaanse S&P 500-index, een gemengde index van Amerikaanse aandelen en obligaties, de MSCI-index voor opkomende markten en de MSCI Wereldindex.

We gaan uit van het historische, gemiddelde rendement per jaar. Dat loopt, afhankelijk van de index die je kiest, uiteen van 5,1 procent tot 10,4 procent.

Let wel: op de korte termijn kunnen aandelen flink schommelen in waarde. Hoe langer je vermogen dat in aandelen zit kunt laten renderen, hoe minder kwetsbaar je wordt voor tussentijdse schommelingen van de beurs die je rendement fors beïnvloeden.

Pensioen: beleggen voor later

Met de beleggingstool kun je zelf een bedrag kiezen dat je ineens inlegt en een maandbedrag.

Stel bijvoorbeeld dat je 10 duizend euro hebt gespaard en maandelijks 200 euro kunt inleggen. Kies je voor de MSCI Wereldindex met een gemiddeld historisch rendement van 7,7 procent per jaar, dan heb je na 10 jaar een vermogen van ruim 56 duizend euro opgebouwd. Bij dit rendement verdubbelt je inleg in 9 jaar tijd.

Wil je zelf weten hoe je vermogen groeit, afhankelijk van de inleg en het rendement van een gekozen index? Als je je e-mailadres achterlaat, krijg je toegang tot de tool en ontvang je meteen onze gratis nieuwsbrief over personal finance, met één keer per week al het relevante nieuws over beleggen voor later, hypotheken, sparen en meer. We beloven dat je geen ongewenste reclame ontvangt. En wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kan uitschrijven op elk moment via de link onderaan.

Ontvang je onze nieuwsbrief al, vul dan het e-mailadres in dat bij ons bekend is. Je krijgt dan niet twee keer de nieuwsbrief.

Vul je e-mailadres in, abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en klik op de knop. Dan krijg je meteen toegang tot de beleggingstool.