• Nederland stopt tot en met 7 april met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca.
  • De reden is dat er vijf meldingen van ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar binnenkwamen.
  • Het gaat om “uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes”, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Nederland stopt per direct met de vaccinatie met AstraZeneca van mensen onder de 60 jaar. Het gaat om een tijdelijke stop die vooralsnog duurt tot en met 7 april.

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat vrijdag na overleg met het RIVM, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Gezondheidsraad.

Dit besluit is genomen vanwege mogelijke bijwerkingen.

Bijwerkingencentrum Lareb meldde eerder vrijdag dat vijf mensen ongeveer een week na toediening van het vaccin last hebben gekregen van een combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.

Bij een van hen werd dat een longembolie, waaraan de vrouw overleed. Een andere vrouw kreeg een hersenbloeding. De vijf vrouwen waren 25 tot 65 jaar oud. Een verband tussen het vaccin en de klachten wordt onderzocht.

10.000 prikafspraken zijn per direct geschrapt

De GGD’en schrappen ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinaties met AstraZeneca van mensen die jonger dan 60 jaar zijn. Dat geldt per direct en in elk geval tot en met 7 april. Ook de mensen uit die groep die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatielocatie kunnen niet meer geprikt worden.

Huisartsen geven het vaccin ook. Zij vaccineren zestigers, maar ook mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas van alle leeftijden. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) weet niet hoeveel prikafspraken in die groepen komen te vervallen.

Lees ook op Business Insider

In maart stopte Nederland ook al met het toedienen van het vaccin van AstraZeneca. Dat besluit werd genomen uit voorzorg, nadat bij mensen in andere landen die waren geprikt met het vaccin bloedproppen waren ontstaan.

De pauze duurde ongeveer één week. De vaccinatiecampagne ging weer van start nadat het Europees medicijnagentschap EMA met een positief oordeel kwam. Volgens de medici is het vaccin effectief en veilig en is de kans op ernstige complicaties “extreem klein”.

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar