Paul Cliteur gaat de fractie van Forum voor Democratie (FvD) in de Eerste Kamer leiden. Vorige maand bedankte Cliteur nog voor het fractievoorzitterschap, maar hij heeft zich bedacht.

De elf andere FvD-senatoren kozen unaniem voor de Leidse hoogleraar rechten en conservatieve publicist, meldt de partij van Thierry Baudet. De 63-jarige Cliteur is ook voorzitter van de denktank van FvD, het Renaissance Instituut.

FvD wil ook de voorzitter van de Eerste Kamer leveren en draagt daarvoor de gepensioneerde generaal Toine Beukering voor. De partij heeft net als de VVD twaalf zetels in de Eerste Kamer, maar kwam als grootste uit de verkiezingen en mag daarom volgens goed gebruik uit haar midden een voorzitter aandragen, stelt zij.

Maar de kansen van Beukering lijken klein. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mikken op een ervaren kandidaat uit hun eigen gelederen, lieten ingewijden eerder weten. De grasgroene FvD-fractie in de Eerste Kamer zou geen geschikte senaatsvoorzitter tellen.

De Eerste Kamer moet op zoek naar een nieuwe voorzitter omdat VVD’er Ankie Broekers-Knol afzwaait.

Het was eigenlijk de bedoeling dat medeoprichter en voormalig penningmeester Henk Otten FvD in de Eerste Kamer zou gaan aanvoeren. Otten voerde als lijsttrekker verkiezingscampagne, maar kreeg ruzie met Baudet. Die schoof zijn medebestuurder vervolgens terzijde. Otten is wel van plan zijn zetel in de senaat in te nemen.

De Eerste Kamer komt dinsdag in haar huidige samenstelling voor het laatst bijeen. Volgende week treden de nieuwe senatoren aan.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Het knetterende leven van Thierry Baudet: de politicus die zijn partij in één klap de grootste maakte in de Eerste Kamer, maar ook droomt van een leven als brave huisman