Patricia Paay hoeft zich zelden te bekommeren om gebrek aan aandacht. Zo staat de 69-jarige televisiediva regelmatig in het middelpunt van de belangstelling.

Bijvoorbeeld vanwege de rechtszaak die ze heeft gewonnen van GeenStijl (Telegraaf Media Groep) en twitteraar Eendevanger, die haar plasseksfilmpje hebben verspreid.

De zangeres eiste 450.000 euro maar krijgt 30.000 euro omdat ze immateriële schade heeft geleden.

Na een eerdere zitting in mei 2018 probeerden de partijen nog tot een schikking te komen, maar dat mislukte.

Ook de zaak tegen ondernemer Johan Vlemmix wint Paay, zo blijkt 30 november na een rechtszitting. Hij moet haar een nog nader te bepalen schadevergoeding betalen vanwege zijn ‘bizarre’ idee om een sekspop naar haar evenbeeld op de markt te brengen.

Voor Paay zijn dit niet bepaald de enige akkefietjes waarmee geld gemoeid is. Het leven van de polderdiva staat bol van de financiële ups en downs. We nemen 14 opmerkelijke momenten door.


Al in haar jonge jaren verdient Patricia Paay haar eigen geld met zingen

patricia paay songfestival

Patricia Anglaia Margareth Paaij lijkt geboren voor de spotlights. Ze houdt school al snel voor gezien om te zingen, onder meer in nachtclubs met het orkest van haar vader. Ook vormt ze een backinggroep met Anita Meyer en haar zus Yvonne Keely.

Maar ze ambieert geen carrière als zangeres, zegt ze in La Paay, haar autobiografie geschreven door Bert van der Veer.

Het zingen is vooral 'een snelle manier om geld te verdienen'. Van haar vader krijgt ze 200 gulden per week. Zo kan ze 'voor het eerst in haar leven shoppen' en weet ze op haar zestiende een auto te bemachtigen voor een mooi prijsje.

Ze is nog maar 17 jaar als ze in 1969 haar televisiedebuut maakt bij de TROS. Vanaf dat moment gaat Paay verschillende muzikale samenwerkingen aan, onder meer met Golden Earring. Ook als soloartiest scoort ze verschillende hits, waaronder Who's That Lady With My Man uit 1977.

In de jaren 80 vormt ze samen met haar zus Yvonne Keely en Sylvana van Veen The Star Sisters. De medleys van nummers van oude sterren als de Andrew Sisters slaan aan. De drie bereiken de eerste positie in de hitparades van Nederland en Frankrijk.


Haar naam en verschijning blijken goud waard

Patricia Paay, Star Sisters, Bananensplit, Ralph Inbar

Niet alleen haar zangkwaliteiten doen de kassa rinkelen. "Halverwege de jaren 80 was ze een nummer één-ster", zegt ondernemer Jaap Ouborg, die het merk Babyliss naar Nederland bracht en Princess heeft opgericht.

Hij ziet op televisie dat Paay de Babyliss-wafeltang gebruikt en benadert haar, waarna ze hem een heel jaar helpt met de promotie van het toen onbekende merk.

"Ik kreeg het niet voor elkaar om V&D onze producten te laten verkopen. Eén belletje van Patricia en de deuren gingen open." Volgens de ondernemer stond het zwart van de mensen als Paay zijn product live demonstreerde.

De ster leent haar benen ook voor Sorbella, al heeft dat de ondergang van het inmiddels verdwenen pantymerk niet kunnen voorkomen.


In 1984 staat ze voor het eerst in Playboy

Patricia Paay, Playboy

In 1984 verschijnt Patricia Paay voor het eerst in Playboy. Het blootblad kondigt de reportage aan als 'de meest spraakmakende'.

Tijdens de shoot doet Paay geen moment moeilijk en reageert ze met veel humor op geplaag, vertellen voormalig Playboy-redacteuren Mick en Willem aan Lindanieuws.nl.

Het blootblad haalt de beste visagisten uit de kast, maar extreem veel geld zou de naaktreportage La Paay niet hebben opgeleverd.

"Mensen dachten dat Patricia honderdduizenden euro's kreeg, dit is verre van waar", aldus Mick.

Desondanks is ze een echte Playboy-veteraan geworden. Ook in 1986, 1996 en 2009 siert ze de cover.


In 1987 vertrekt Paay naar de VS met Adam Curry - ze heeft een half miljoen gulden op zak

Patricia Paay ontmoet de vijftien jaar jongere diskjockey en Countdown-presentator Adam Curry en vertrekt met hem naar New York. "Adam had een aardig salaris, maar Manhattan was zo duur. Ik had, denk ik, een half miljoen bij me, gulden, dat had ik zelf zo'n beetje verdiend", zegt ze in haar autobiografie La Paay.

In de Verenigde Staten ontbreken de schijnwerpers en staat ze voor het eerst in de schaduw van haar man. Terwijl zijn MTV-salaris opgaat aan de huur, stort zij zich op de inrichting van hun appartement in Manhattan. "Als Adam aan het werk was, ging ik shoppen. Want ik had geld. Hij had niks."

Ze vindt het 'enig' om te doen. "Ja, ik heb het geld er wel doorheen gejaagd... Ik moest een bed hebben. Dial-a-mattress, dan kwam er een matras binnen. Ik deed boodschappen bij d'Agostino. Je hoefde niks te sjouwen, tien minuten later stond het op je aanrecht. (...) Ik werd een goede klant van AT&T", aldus Paay in het boek.


Het stel komt in geldnood en La Paay 'verzint een list'

Patricia Paay, Playboy

Curry vindt het niet leuk meer bij MTV en neemt ontslag. Op zolder werkt hij aan zijn internetbedrijf, maar ondertussen zijn er geen inkomsten. Patricia's vader heeft dan net een erfenis gehad en helpt de twee met de aflossing van hun dure huis. Dat mag niet baten: ze komen in geldnood.

Paay bedenkt dat een Playboy-reportage geld in het laatje kan brengen, maar wil zichzelf niet aanbieden. Ze regelt dat ze op een 'hard-to-get'-manier weer in het vizier komt van Playboy-hoofdredacteur Jan Heemskerk sr., die haar vraagt voor een reportage.


Curry's internetbedrijf wordt een succes en het stel zwemt in het geld

Patricia Paay, Adam Curry

Het koppel blijft twaalf jaar in Amerika. In die tijd wordt hun dochter Christina (1990) geboren en explodeert het internet; het bedrijf van Adam Curry wordt een succes.

Het gezin woont tien jaar lang in New Jersey, in een huis met zwembad, maar besluit in 1999 weer terug te gaan naar Nederland. Daar wil Curry zijn zaken voortzetten. Hij koopt een kapitaal pand aan de Amsterdamse Keizersgracht voor 4 miljoen gulden en later een villa in België.

"We kwamen als multimiljonair terug", zegt Paay in haar autobiografie. "Wat was nou 4 miljoen gulden? Dat verkopen we makkelijk weer, dachten we, zeker als wij erin gewoond hebben."


'Rijk maar niet gelukkig' in Nederland

Patricia Paay, Adam Curry

Patricia Paay is rijk maar niet gelukkig. Adam heeft RotorJet opgezet, een bedrijf dat exclusieve helikoptervluchten verkoopt, en internetbedrijf Jamby.

In haar biografie zegt ze dat hij geld uitgeeft als water en dat hij met de verkeerde mensen in zee gaat. Ook treft ze vrouwen uit de Amsterdamse jetset op zijn kantoor: Micky Hoogendijk en Paulien Huizinga. Wat Patricia betreft 'golddiggers'.

Ze vraagt Curry meerdere malen hoeveel geld ze nog hebben, waarop hij 'genoeg' antwoordt. Om zelf bezig te blijven, richt ze La Paay Cosmetics op met topvisagist Tom Sebastian. Er gaat een miljoen in en het bedrijf speelt binnen twee jaar quitte.


Curry gaat failliet

Patricia Paay

Maar het gaat minder goed met de bedrijven van Curry, die gaan beide failliet. La Paay Cosmetics wordt meegesleept in het faillissement van RotorJet.

De curator legt voor 3,3 miljoen euro beslag op de bezittingen van het stel, omdat Curry 1,8 miljoen euro zou hebben weggesluisd vlak voor het faillissement.

Onder het beslag zouden ook de tv-opbrengsten van het paar vallen, waaronder de inkomsten van de reality-soap Adams Family op SBS.


Patricia Paay en Adam Curry scheiden - 'Ze heeft recht op de helft'

Patricia Paay, Playboy

In 2009 - het gezin woont dan in Londen - verlaat Adam Curry Patricia om verder te gaan met Micky Hoogendijk.

Curry zou goed zijn voor 10 miljoen euro en zegt tegen Quote dat Patricia recht heeft op de helft van zijn bezittingen. "Dat heeft ze verdiend."

Het gerucht gaat echter dat Curry tijdens het faillissement van RotorJet alles al op naam van Patricia heeft gezet. En ze zou niet van plan zijn hem ook maar een stuiver te geven.

Hoe dan ook, Patricia verdient als vanouds haar eigen centen. In 2006 en 2007 is ze deelnemer in Dancing with the Stars en in 2008, 2009 en 2010 is ze jurylid in Holland's Got Talent en Popstars.

Maar of dat voldoende oplevert? Opvallend is dat ze in het jaar van de scheiding weer in Playboy verschijnt. Ze is dan 60 jaar.


Televisiewerk blijft haar grootste inkomstenbron

De 60 gepasseerd is Patricia niet van de buis te slaan. Zo is ze van 2011 tot 2013 te zien in Diva's draaien door met Patty Brard en Tatjana Šimić.

In 2013 jureert ze ook Sterren dansen op het ijs en komt haar autobiografie La Paay uit.

Maar de opbrengsten uit het televisiewerk vallen tegen. In 2016 vertelt Paay aan het weekblad Party dat ze keihard moet werken om brood op de plank te krijgen. Ze wordt wel veel gevraagd, maar krijgt vaak een bos bloemen en een fles wijn. "Daar kan ik geen rekeningen van betalen", klaagt ze.


 Alleen vergeet ze belasting te betalen

Paay weet zichzelf te bedruipen, maar heeft ze ook belasting betaald over haar inkomsten?

In 2017 meldt BekendeBuren.nl dat de Belastingdienst beslag heeft laten leggen op haar woning in Lijnden, die voor 475.000 euro te koop staat. Ze zou tussen 2013 en 2016 te weinig belasting hebben betaald.

Volgens BekendeBuren.nl bedraagt de schuld een ton en staat het huis te koop om die af te betalen.

Paay erkent dat ze de fiscus nog geld verschuldigd is, maar vindt het beslag 'belachelijk'. "Dit is tegen onze afspraken met de Belastingdienst in", zegt ze tegen persbureau ANP.

Volgens haar is de schuld ontstaan door een misverstand en moet het beslag worden opgeheven. Dat gebeurt een paar dagen later.

Het huis wordt voor 475.000 euro verkocht, waarna Paay samen met haar nieuwe man Robert Hinfelaar op zoek gaat naar een nieuw onderkomen.

Ze laten hun oog vallen op een stulpje van ruim 5 ton in Hendrik-Ido-Ambacht , maar de diva krijgt geen hypotheek. De schuld bij de fiscus zou roet in het eten hebben gegooid.

Inmiddels woont het paar in een bungalow van 225.000 euro in een recreatiepark aan de grens met België. Het oord staat bekend als 'Polen-paradijs', meldt De Telegraaf in oktober 2017.

Dat deert de diva niet: "Ik zocht naar rust."


Gedoe om panty's

Maar die verlangde rust laat nog even op zich wachten.

In 2015 prijkt Patricia op een pantylijn, een ideetje van Maarten Oostvogel, haar buurman in Lijnden.

In oktober 2017 eist ze een ton van de ondernemer die de collectie heeft verkocht aan Op=Op Voordeelshop. De samenwerking is dan al gestopt en volgens Patricia zouden de panty's zonder haar toestemming in het schap te vinden zijn.

In een eerdere uitspraak had de rechterbank vastgesteld dat Paay geen recht heeft op een vergoeding, ook toen claimde ze meer dan een ton.

Tegenover Quote noemt Oostvogel de nieuwe poging 'geld los te krijgen hondsbrutaal'. "Ze heeft een ton gekregen om haar gezicht aan ons te leveren. Vervolgens is ze geen enkele verplichting nagekomen. Dit gaat om leveringen uit de oude collectie. Die zijn allang afgerekend met haar."


Patricia wil zichzelf niet terugzien als sekspop

In 2018 krijgt Patricia Paay aan de stok met de Brabantse ondernemer en Koningshuis-groupie Johan Vlemmix. Hij importeert sekspoppen die hij als 'volwaardige gesprekspartners ziet'.

Hij ziet wel brood in een sekspop van Patricia, maar die vindt het een onsmakelijk plan en laat dat weten via haar advocaat. Ze eist 30.000 euro voor de schade die ze heeft geleden door de publiciteit rond de sekspop. Dat bedrag wordt later gehalveerd als de ondernemer zijn plan laat varen.

Vlemmix kan een dagvaarding aan zijn broek krijgen als hij weigert te betalen, laat de advocaat van Paay aan Privé weten.

De ondernemer weigert inderdaad te betalen en is ook niet van plan zijn excuses aan te bieden. "Dit spel is nog niet over", zegt hij in een video op Facebook. In april van dit jaar eist hij twee ton van de diva omdat zij zijn sekspopplan om zeep heeft geholpen.

Maar uiteindelijk trekt hij aan het kortste eind. Na een rechtszitting op 30 november blijkt dat Vlemmix Patricia een schadevergoeding moet betalen, die op 16 januari 2019 nader wordt bepaald. Hij verklaarde dat het helemaal niet de bedoeling was dat het een sekspop zou worden, eerder een pratende pop waar je eventueel seks mee zou kunnen hebben als je dat zou willen.


Heel Nederland ziet haar plasseks hebben - ze eist schadevergoeding en wint

Patricia Paay

Er komt geen La Paay-doll op de markt, maar heel Nederland kan op social media zien hoe een naakte Patricia door een man getrakteerd wordt op een gouden douche in haar mond.

Een amateurvideo circuleert al maanden onder mediafiguren op WhatsApp als het filmpje in februari 2017 op Twitter belandt. Een Noord-Hollander met de accountnaam Eendevanger plaatst het, waarna blog Geenstijl ernaar linkt. Anderhalf uur later verwijdert Geenstijl de link op aandringen van Paays advocaat.

Op maandag 28 mei treffen de partijen elkaar in de rechtszaal. Paay eist 4,5 ton van Geenstijl voor het verspreiden van de beelden. Maar volgens de advocaat van de website heeft ze die zelf naar een aantal mensen gestuurd en zo alle ellende over zich afgeroepen.

Paay beweert aanvankelijk dat ze is gehackt en suggereert dat haar buurman Maarten Oostvogel daar iets mee te maken heeft. Inmiddels heeft ze haar excuses daarvoor aangeboden.

Aanvankelijk proberen de partijen tot een schikking te komen, maar dat mislukt waardoor de rechter uitspraak moet doen. Dat gebeurt op 25 juli 2018 in het voordeel van La Paay.

De diva krijgt niet de geëiste 4,5 ton, maar de rechtbank is wel van mening dat het de diva immateriële schade heeft geleden door de publicatie van het plasseksfilmpje.

GeenStijl (Telegraaf Media Groep) en Eendevanger moeten haar 30.000 euro schadevergoeding betalen.

LEES OOK: De waanzinnige opmars van Famke Louise, Nederlands meest gehate artiest die miljoenen views op YouTube heeft