• In Parijs worden de komende jaren 180 kilometer aan nieuwe fietspaden aangelegd.
  • Ook komen er tienduizenden nieuwe fietsparkeerplekken en in elk van de 20 stadsdistricten een werkplaats om zelf fietsen te repareren.
  • Het plan van burgemeester Anne Hidalgo is onderdeel van de ecologische en sociale transformatie van Parijs.

Parijs heeft een 250 miljoen euro kostend infrastructuurplan gepresenteerd dat de stad fietsvriendelijker moet maken, fietstoerisme moet stimuleren en voorrang geeft aan groene vormen van transport.

Het fietsplan behelst de aanleg van 180 kilometer aan extra fietspaden. Momenteel bestaat het netwerk aan fietspaden in de Franse hoofdstad uit zo’n 1.000 kilometer. Ook worden er tienduizenden nieuwe fietsparkeerplekken aangelegd voor fietsers die van de uitbreiding willen profiteren.

Burgemeester Anne Hidalgo, tevens presidentskandidaat, heeft het plan een centrale plek gegeven in haar campagne, meldt France 24. Hidalgo staat al haar hele politieke carrière voor een fietsvriendelijk beleid en kondigde in 2015 de eerste “autoloze dag” aan in Parijs.

“Dit fietsplan is een cruciale pijler van de ecologische en sociale transformatie die we in gang hebben gezet in Parijs”, tweette David Belliard, de woordvoerder van Hidalgo.

Het fietsproject beperkt zich niet alleen tot de straten van Parijs, maar strekt zich ook uit tot de klaslokalen.

In het voorstel staat dat alle basisscholen in Parijs kinderen moeten leren fietsen en ook dat er fietsscholen moeten komen voor volwassenen die het willen leren. Ook moet er in elk van de 20 stadsdistricten een werkplaats komen om zelf fietsen te repareren.

LEES OOK: Deze 9 redenen noemen werkgevers om een fiets of e-bike te stimuleren