Airbnb valt niet onder vastgoedwetgeving maar levert een informatiedienst door online te bemiddelen tussen huurders en verhuurders van woningen en kamers. De activiteiten van het Amerikaanse bedrijf vallen daarom onder de vrijheid van dienstverlening.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een Franse zaak. Een Parijse onderzoeksrechter had gevraagd onder welke regelgeving Airbnb valt na een klacht tegen het Europese hoofdkantoor van Airbnb op grond van vastgoedwetgeving.

Het hof oordeelt dat Frankrijk het bedrijf niet zomaar beperkingen kan opleggen, mede omdat Airbnb juridisch vanuit Ierland opereert. De rechters in Luxemburg stellen vast dat Airbnb geen “beslissende invloed uitoefent” op de gevraagde huurprijzen en welke accommodaties via het platform worden aangeboden. Beperkingen op de activiteiten van Airbnb door de overheid zijn wel toegestaan, maar alleen als de Europese Commissie daarmee instemt, licht een woordvoerder van het hof toe.

Voor Airbnb betekent de uitspraak een overwinning. Het bedrijf is blij dat er eindelijk duidelijkheid is over de regels op dit vlak. Het hof oordeelde eerder al dat taxi-app Uber een digitale bemiddelingsdienst is en geen transportbedrijf.

De uitspraak valt niet in goed in Amsterdam, waar de gemeente al langere tijd bezig is de verhuur via Airbnb te reguleren. Volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens lijkt het erop dat het onmogelijk is de platforms te verplichten mee te werken aan de landelijke registratieplicht. “Dit is een klap voor de aanpak van illegale vakantieverhuur en de overlast die veel mensen daarvan ervaren.

Het Europese Hof laat hiermee zien dat de belangen van multinationals in Europa alweer vóór de belangen van de inwoners gaan. Het wordt nu nog belangrijker om de Europese wetgeving te wijzigen, we gaan daarom samen met de grote Europese steden door met de lobby bij de Europese Commissie om hierop aan te dringen", aldus Ivens

Wat betekent het voor de verhuur?

De uitpraak van het hof betekent niet dat je als verhuurder de regels van vakantieverhuur klakkeloos aan je laars kunt lappen. De uitspraak betekent wel dat het voor overheden moeilijker wordt om de regels te handhaven.

In Amsterdam geldt bijvoorbeeld een maximale verhuurperiode van 30 dagen per jaar. Ook ben je verplicht elke huurder te registreren bij de gemeente. Het zou makkelijker zijn voor de gemeente als Airbnb het voor verhuurders onmogelijk maakt om langer dan 30 dagen te verhuren door die grens op het platform in te stellen.

Echter, kun je als Amsterdammer via het platform nog altijd 60 dagen verhuren. Na deze uitspraak hoeft dit waarschijnlijk niet te worden verkort naar 30 dagen. Ook hoeft Airbnb geen gegevens te delen van verhuurders die langer dan de maximale periode hebben verhuurd en/of zich niet hebben geregistreerd.

De beperkingen die volgens de uitspraak niet opgelegd kunnen worden aan Airbnb, kunnen wel opgelegd worden aan verhuurders. Je kunt er dus wel voor kiezen je niet te registreren en langer dan 30 dagen te verhuren, maar dan riskeer je nog steeds een boete.

Airbnb hoeft de gemeente niet te helpen als die wilt nagaan of je de regels overtreedt. Maar de gemeente kan je wel betrappen door een bezoek aan jouw woning te brengen op het moment dat je het hebt verhuurd en op basis daarvan een boete uitdelen.

Lees meer over Airbnb: