Erik Staal, de ex-directeur van wooncorporatie Vestia, is gearresteerd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie tegenover het Financieele Dagblad.

Staal was de baas van de voorheen grootste woningcorporatie van Nederland (in 2012 goed voor 96 duizend woningen), onder wiens leiding Vestia aan de rand van de afgrond belandde. Dit kwam door een verkeerde gok met speculatieve renteproducten, met een strop van ruim 2 miljard euro als gevolg.

Staal is opgepakt vanwege de verdenking dat hij 1,2 miljoen euro die Vestia had bestemd voor sociale woningbouw in Zuid-Afrika heeft verduisterd en witgewassen, zo meldde het Openbaar Ministerie dinsdag. Daarbij zou hij valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Dinsdag is beslag gelegd op één van Staals woningen in Amsterdam, met een waarde van ongeveer 1,5 miljoen euro.

Staal heeft ook een woning in Krimpen aan de Lek en een villa op het eiland Bonaire.

Bij zijn vertrek als directeur van Vestia in 2012 kreeg Staal een ontslagvergoeding van 3,5 miljoen euro mee. Hij heeft zelf altijd beweerd dat de affaire met rentespeculatie volledig te wijten is aan de voormalige treasurer van Vestia, Marcel de Vries. Die zou de bewuste speculatie op touw hebben gezet, zonder dat Staal daar weet van had.