Nog een paar weken en dan is het precies tien jaar geleden dat Lehman Brothers omviel.

Voor de meeste mensen is dat een ‘reminder’ van de excessen bij banken die hebben geleid tot de financiële crisis. Maar oud-medewerkers van Lehman grijpen die tiende verjaardag aan voor een feestje.

Volgens Financial News zullen honderden voormalige Lehman-bankiers een evenement bijwonen om samen stil te staan bij de ondergang van de bank. Dat zal plaatsvinden rond 15 september, de dag dat de Amerikaanse bank omviel.

“Het is moeilijk te geloven dat het al tien jaar geleden is sinds de laatste dagen van Lehman”, staat in een e-mailuitnodiging voor het evenement. “Een van de beste dingen van Lehman waren de mensen. Hoe kunnen we de tiende verjaardag beter vieren dan iedereen weer bij elkaar te brengen, van directeuren tot analisten!”

Waar de bijeenkomst wordt gehouden is niet bekend, al meldt Financial News dat het in eerste instantie plaats zou vinden in The Conduit Club in Mayfair in Londen, voordat het evenement werd samengevoegd met een andere Lehman-reünie. Details moeten hoogstwaarschijnlijk geheim blijven vanwege de gevoelige aard van het evenement.

Politici en actiegroepen hebben woedend gereageerd toen ze hoorden over het evenement. De schaduwminister van Financiën van Labour, John McDonnell, noemt het "ziekmakend" en "schandalig".

"Mensen zullen walgen van deze onacceptabele en hoogst smakeloze bijeenkomst", zei hij tegen Financial News. "Het is walgelijk als je bedenkt hoeveel mensen hun banen en huizen hebben verloren vanwege de kosten van het redden van de banken die de financiële crash hebben veroorzaakt."

Anderen zijn veel milder over het evenement. Zo zegt Lord Alistair Darling, die tijdens de crisis de Britse minister van Financiën was, tegen Financial News: "Het zou heel raar zijn om te zeggen dat ze niet bij elkaar mogen komen. Eerlijk gezegd is het feit dat een paar mensen samen een glas wijn gaan drinken wel de minste van de problemen waar we op dit moment mee geconfronteerd worden."

Het omvallen van Lehman Brothers in september 2008 was ongetwijfeld het meest memorabele moment van de verwoestende crisis die toesloeg tussen 2007 en 2009.

Toen Lehman omviel sluimerde de crisis al geruime tijd, maar pas op dat moment kregen gewone mensen het echt door. Foto's van Lehman-medewerkers die crisisbesprekingen hielden en uiteindelijk hun bureau's moesten leegruimen, staan symbool voor de crash van nu bijna tien jaar geleden.

LEES OOK: Blik op je Geld: hypotheekrente kan verder dalen, valutacrisis treft aandelen, stroomprijs stijgt tijdens warme zomer