De grootste marine-aankoop van het Duitse leger ooit gaat naar de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards. Met de bouw van vier nieuwe fregatten is naar verluidt 5,3 miljard euro gemoeid, zo melden de NOS en het FD.

De marineschepen van het type MKS 180 zullen in Hamburg worden gebouw bij Blohm + Voss, onder leiding van Damen Shipyards. Deze bedrijven wonnen de aanbestedingsprocedure, die voor het eerst ook internationaal was.

Het consortium met de Nederlandse scheepsbouwer kregen de voorkeur boven de Duitse German Naval Yards samen met Thyssenkrupp, maakte staatssecretaris Peter Tauber van Defensie bekend. De aanbesteding moet nog worden getoetst door de rechter en worden goedgekeurd door de Bondsdag.

De schepen worden ongeveer 155 meter lang en zijn voor verschillende doeleinden inzetbaar, zoals crisissituaties, anti-piraterij missies of het opsporen van onderzeeboten. Ze moeten twee jaar in een gebied op missie kunnen blijven en hebben zo’n 110 bemanningsleden aan boord.

LEES OOK: Damen aan boord bij Rotterdams platform voor batterijverhuur, een accupakket ter grootte van een scheepscontainer

Lees ook op Business Insider