• Het ministerie van Buitenlandse Zaken past het reisadvies voor de Griekse eilanden dinsdagmorgen aan van geel naar oranje.
  • Daardoor worden zonvakanties naar de eilanden praktisch onmogelijk dit najaar.
  • Volgens reisorganisatie TUI Nederland is het aangepaste reisadvies de zoveelste klap voor reisbranche. De sector is zwaar getroffen door de coronacrisis.

Het deels sluiten van Griekenland is de zoveelste klap voor de toch al zwaar getroffen reisbranche, stelt reisorganisatie TUI als reactie op het aangescherpte reisadvies voor de Griekse eilanden.

Het reisadvies voor de eilanden wordt dinsdagmorgen aangepast naar oranje (alleen noodzakelijke reizen), maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond bekend.

Daartoe is besloten omdat het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus tijdens hun vakantie op een van de Griekse eilanden flink is gestegen.

Het schiereiland Peloponnesos en het Griekse vasteland blijven wel geel (let op veiligheidsrisico’s).

Vakantie naar Griekenland bijna onmogelijk

De huidige reisadviezen maken zonvakanties komend najaar nagenoeg onmogelijk, stelt Arjan Kers van TUI Nederland. "Ik vind het vreselijk om te zien dat nu ook de vakantiegangers in Griekenland getroffen worden. Zij, maar ook wij zijn overvallen met dit reisadvies. Een heel nare verrassing, te meer daar er vanuit de ons omringende landen gewoon naar Griekenland kan worden gereisd".

TUI heeft op dit moment zo’n 6.500 reizigers ter plaatse. De meesten zitten op Kreta, Kos, Rhodos en Zakynthos. Alle reizigers die met TUI en Kras op een van de Griekse eilanden verblijven, worden geïnformeerd over het aangepaste reisadvies en de gevolgen hiervan voor hun verblijf.

De meesten zullen zoveel mogelijk op hun oorspronkelijke terugvlucht naar Nederland terugreizen. De geplande vluchten gaan voorlopig leeg heen en brengen alleen passagiers terug.

Voor reizigers die later, na 15 september, terug zouden keren naar Nederland, wordt op dit moment geïnventariseerd welke vluchtmogelijkheden kunnen worden ingezet om hen ook binnen een week naar huis te halen.

Reizigers die nog naar Griekenland zouden vertrekken worden persoonlijk geïnformeerd dat hun reis niet doorgaat, aldus TUI.

TUI is zwaar geraakt door de coronacrisis

TUI heeft niet alleen een Nederlandse tak, maar is de grootste reisorganisatie van Europa. Tijdens het tweede kwartaal is TUI vanwege de coronacrisis 99 procent van zijn omzet kwijtgeraakt.

Omdat landen op slot gingen en vliegen daardoor onmogelijk werd, konden mensen tot half mei vrijwel niet op vakantie naar het buitenland en na de geleidelijke versoepelingen van de reisbeperkingen bleven hotels ook maar matig bezet.

LEES OOK: Reisgigant TUI raakt 99% van zijn omzet kwijt door corona – ook na de heropening was de hotelbezetting nog slechts een vijfde