Om zijn annexatie van de Krim kracht bij te zetten, bezocht de Russische president Poetin recent het schiereiland, dat een populaire zomerbestemming is onder Russen.

Ondanks de zonnige foto’s van Poetin en zijn premier Dmitri Medvedev, loopt het met de economie van het schiereiland nog niet zo lekker, constateren onder meer Bloomberg, Fortune en de BBC.

Het gebied, dat sinds 2014 een feitelijk onderdeel van Rusland is, moet leren leven met westerse sancties en het feit dat het grotendeels van de buitenwereld is afgesneden. Beide factoren maken het leven duurder dan normaal. Moskou moet daarom flink in de buidel tasten, om te beginnen al voor een peperdure brug naar het Russische vasteland.

Als de president langskomt voor ‘een werkbezoek‘, levert De Krim echter een heel andere beelden op. Poetin verscheen op het podium bij een jazzfestival en stak kaarsen aan in een kerk.


Poetin en Medvedev arriveren op 18 augustus in Sebastopol, de stad die al decennia een Russische marinebasis huisvestte.

Poetin komt aan in het Krimse dorp Steregoestsjeye om een jaarlijks jeugdforum bij te wonen. Foto: Alexei Druzhinin (Associated Press)

Bron: RadioFreeEurope


Het bezoek dient volgens experts als een strategische zet om de inwoners van de Krim te tonen dat Moskou hen steunt.

Poetin met een globe in de vorm van een voetbal in het Artek-kinderresort in Goerzoef. Foto: Alexei Druzhinin (Associated Press)

Bron: RadioFreeEurope


"We moeten hier een Russisch 'Mekka' bouwen", meldde Poetin tijdens een toespraak in het eeuwenoude Chersonesos.

De president spreekt een groep docenten en ouders toe in Sebastopol. Foto: Alexei Druzhinin (Associated Press)

Bron: Lenta


Bij een bezoek aan een school in Sebastopol ontmoeten Poetin en zijn secondant ouders en docenten. Ze inspecteren ook de nieuwe lesmethodes die binnenkort worden ingevoerd.

Foto: Dmitry Astakhov (Associated Press)

Bron: MK.ru


Oekraïne is logischerwijs niet blij met het bezoek aan de Krim en stuurde een protestbrief naar het Russische parlement. Kiev beschouwt de Krim als onderdeel van haar grondgebied en een meerderheid van landen steunt hen daarin.


Op zijn beurt ontving Poetin op de Krim uiteraard vooral warme welkomstwoorden, zoals hier op een jongerenforum in Steregoestsjeye.

Foto: Alexei Druzhinin (Associated Press)

Bron: Associated Press


De Russische orthodoxe kerk is een belangrijke bondgenoot van Poetin.

Een vast agendapunt op de reizen die Poetin en Medvedev maken door Rusland, is daarom een bezoek aan een orthodoxe kerk om kaarsen aan te steken. Dat deden ze op de Krim in de Sint Vladimir-kathedraal even buiten Sebastopol.

Bron: Associated Press


Poetin legde ook een bloem op het graf voor militairen van de Krim die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.


Ook bij dit graf ontmoette hij de nationalistische motorbende genaamd de 'Nachtwolven'. Deze extreem-rechtse groepering voedde het anti-Oekraïnse sentiment op de Krim in 2014.

De Russische premier Medvedev ging ook op de foto met leden van de Nachtwolven. Foto: Dmitry Astakhov (Associated Press)

Bronnen: Associated Press, Time, RadioFreeEurope


De meest verrassende verschijning van Poetin was op zondag, toen hij het podium beklom op de Koktebel Jazz Party.

Foto: Alexei Druzhinin (Associated Press)
Poetin vertelde het publiek hoe muziek mensen samenbindt zonder dat het vertalingen vereist. "Het is een soort Esperanto." De president roemde het evenement dat al vijftien jaar gehouden wordt. Maar Oekraïners wezen er al snel op dat het Koktebel Jazz Festival gedwongen was om de Krim na de annexatie te verlaten en neer te strijken in Odessa, waar het aankomend weekend plaatsvindt. Poetin sprak op het Koktebel Jazz Party.

Bron: Newsweek


De Krim was eveneens het toneel van een operafestival, waar Poetin poseerde met de zangeressen en zangers.

Foto: Alexei Druzhinin (Associated Press)

Bron: TASS.ru