• Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft bij een nieuwe investeringsronde een hogere waardering gekregen van 137 miljard dollar.
  • Bij Tesla, een ander bedrijf van Musk, werd er in het slotkwartaal van 2022 een recordaantal van 405.000 auto’s verkocht. Maar analisten hadden op meer gerekend.
  • Door de koersdaling van Tesla in 2022 is Musk niet meer de rijkste persoon ter wereld.
  • Lees ook: Speculanten maken $15 miljard winst dankzij de waardedaling van 70% van het aandeel Tesla

Techmiljardair Elon Musk is topman bij diverse bedrijven, waaronder de fabrikant van elektrische auto’s Tesla, ruimtevaartbedrijf SpaceX en chatplatform Twitter. Het vermogen van Musk is vooral afhankelijk van zijn bezit van aandelen Tesla en daarmee ging het in 2022 niet al te best.

De koers van het aandeel Tesla daalde 65 procent, wat ervoor zorgde dat Musk de titel van rijkste persoon ter wereld verloor. Musk heeft volgens de Bloomberg Billionaires Index een geschat vermogen van 137 miljard dollar, wat 133 miljard dollar minder is dan een jaar eerder. Hij staat op de ranglijst nu tweede achter de Franse luxetycoon Bernard Arnault, die een geschat vermogen van 162 miljard dollar heeft.

Maar deze week is er wel een opsteker voor Musk.  Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in een nieuwe investeringsronde een waardering van 137 miljard dollar gekregen, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Bij de nieuwe investeringsronde haalt SpaceX 750 miljoen dollar aan groeigeld op.

De nieuwe waardering van 137 miljard dollar betekent dat geldschieters het bedrijf, dat geen beursnotering heeft, nu waardevoller achten dan in mei vorig jaar. Toen werd er nog een waarde van 127 miljard dollar aan het bedrijf gehangen.

SpaceX voerde onder meer missies naar het internationale ruimtestation ISS uit en werkt aan een bemande missie rond de maan voor ruimtetoeristen. Ook moet het bedrijf over enkele jaren Amerikaanse astronauten naar het oppervlak van de maan brengen voor NASA.

Met satellietinternetbedrijf Starlink vergaarde SpaceX bekendheid omdat de ontvangers aan Oekraïne werden geleverd. Die maken verbinding met satellieten van SpaceX waarmee het bedrijf breedbandinternet kan aanbieden in afgelegen gebieden.

Tesla verkoopt recordaantal auto's in slotkwartaal van 2022, maar analisten rekenden op meer

Bij Tesla is het beeld gemengd. Maandag werd bekend dat Tesla heeft nog nooit zoveel elektrische auto’s heeft afgeleverd als in het slotkwartaal van 2022. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's meldde maandagavond dat ruim 405.000 nieuwe Tesla’s een eigenaar kregen. Dat was wel fors minder dan de verwachtingen van analisten.

Door persbureau Bloomberg geraadpleegde kenners hadden gemiddeld gerekend op bijna 421.000 leveringen. Tesla kampt onder meer met de hoge inflatie, stijgende rente en lagere productie in China. Ook had het bedrijf te maken met problemen in toeleveringsketens. De cijfers van de in Austin gevestigde marktleider worden gezien als goede indicator voor de algehele vraag naar elektrische auto’s. Tesla is het grootst in de Verenigde Staten en China.

Tesla produceerde van oktober tot en met december net geen 440.000 auto’s. De Model 3 en Model Y zijn de belangrijkste auto’s van het merk.

Over heel 2022 bedroeg de productie van Tesla bijna 1,37 miljoen auto's, een stijging van 47 procent vergeleken met een jaar eerder. De leveringen namen vorig jaar met 40 procent toe naar 1,31 miljoen voertuigen.

Tesla heeft fabrieken in het Californische Fremont en bij de Chinese miljoenenstad Shanghai. Ook is Tesla begonnen met leveringen vanuit nieuwe fabrieken in de buurt van Berlijn en het Texaanse Austin. "We blijven bezig met de transitie naar een meer regionale mix voor autoproductie", schreef het bedrijf in een toelichting op de cijfers.

In december leverde Tesla zijn eerste elektrische truck af. De eerste Semi werd geleverd aan frisdrank- en snackproducent PepsiCo.

LEES OOK: Waarom techmiljardairs zoals Elon Musk, Bill Gates en Jeff Bezos investeren in startups die de hersenen met computers verbinden