Met het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg  slijpen de Democraten de messen. Ze willen voorkomen dat de benoeming van haar opvolger in Republikeinse handen valt.

In de Verenigde Staten nomineert de president een kandidaat voor het Hooggerechtshof, waarna de Senaat deze benoemt. In de Senaat zijn de Republikeinen in de meerderheid.

Het Amerikaanse Congres moet een impeachment-procedure tegen president Trump niet uitsluiten, zei Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez zondag.

Na het overlijden van opperrechter Ruth Bader Ginsburg in de Verenigde Staten, lijken de Democraten koste wat kost te willen voorkomen dat de Republikeinen haar opvolger bij het Hooggerechtshof benoemen vóór de presidentsverkiezingen van begin november.

Het is aan de president een kandidaat te nomineren die vervolgens wordt benoemd door de Senaat, waar de Republikeinen momenteel in de meerderheid zijn.

Het Democratische lid van het Huis van Afgevaardigden Alexanderia Ocasio-Cortez wil als het moet een impeachment-procedure inzetten.

“Het Congres mag niet uitsluiten dat minister van Justitie Bill Barr – of president Trump nogmaals – wordt afgezet om te voorkomen dat de Republikeinen de vacature van het Hooggerechtshof vervullen”, zei Ocasio-Cortez zondag.

Lees ook op Business Insider

“Al deze opties zullen op tafel moeten liggen en in overweging moeten worden genomen”, zei de Democrate uit New York in reactie op een vraag van een verslaggever. Er staat te veel op het spel om Trump een vervanger te laten kiezen vóór een verkiezing die hij mogelijk verliest, voegde ze toe.

“Het is buitengewoon belangrijk dat iedereen beseft wat deze vacature betekent”, benadrukte Ocasio-Cortez. “De reproductieve rechten van vrouwen staan op het spel. Onze arbeidsrechten staan op het spel. Ons recht op gezondheidszorg staat op het spel.”

Democraten zinnen op vertragingstactiek bij benoeming nieuwe opperrechter

Een impeachment-procedure zou voor vertraging zorgen en de benoeming van Ginsburgs opvolger over de verkiezingen tillen.

De Amerikaanse Senaat zou namelijk op het moment dat er nog maar een paar dagen op de kalender staan om de benoeming te bevestigen, een proces tegen Trump of Barr moeten starten.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft een afzettingsprocedure om de benoeming te dwarsbomen, vooralsnog niet uitgesloten.

—News12 (@News12) September 20, 2020

Als de Republikeinen erin slagen opnieuw een opperrechter te benoemen bij het Hooggerechtshof, voor de verkiezingen, dan helt de balans tussen de rechters bij het Hooggerechtshof de komende decennia mogelijk over naar een meerderheid van conservatieve rechters.

Amerika’s hoogste federale gerechtshof telt negen rechters. De Republikeinen zijn er nu in de meerderheid. Die meerderheid wordt zeer waarschijnlijk groter als de benoeming vóór de verkiezingen plaatsvindt.

Activisten riepen eerder op om het Hooggerechtshof uit te breiden van negen naar elf rechters. Inmiddels wordt dit hardop overwogen door Democratische leiders als remedie tegen de Republikeinse dominantie.

LEES OOK: Deze 13 ‘swing states’ kunnen bepalen wie de Amerikaanse verkiezingen wint