• De EU en VS zetten de eerste stappen in de richting van een oplossing voor de uitwisseling van privacygevoelige data
  • Na een Amerikaans besluit dat Amerikaanse overheidsinstanties minder makkelijk toegang geeft tot Europese data, geeft de EU nu een concept adequaatheidsbesluit af.
  • Dit maakt uitwisseling van privédata iets makkelijker, maar er moet nog aan extra eisen voldaan worden voordat dit echt mogelijk is, schrijft AG Connect.
  • Lees ook: Amsterdam wil minder afhankelijk worden van big tech: technologie moet uitgaan van publieke waarden

De uitwisseling van privacygevoelige data tussen de Europese Unie en de Verenigde staten is op dit moment officieel niet mogelijk. Dit was het tot 2020 wel met het zogenaamde ‘Privacy Shield’. Dat moest ervoor zorgen dat Europese data, die aan strenge privacy-eisen voldoet, ook in de VS veilig werd opgeslagen en gebruikt.

Maar die regeling werd in 2020 door de rechter nietig verklaard. Daarom is er behoefte aan een nieuwe oplossing. De EU en VS zetten nu voorzichtig de eerste stappen in de goede richting in de vorm van een concept adequaatheidsbesluit, schrijft techplatform AG Connect.

Brussel werkt aan de mogelijkheid om een zogenoemde ‘adequaatheidsbesluit’ af te geven. Daarin staat dat het land waar Europese data heen zou gaan, voldoet, of vrijwel helemaal voldoet aan de strenge eisen die we hier handhaven. Dit eerste stapje volgt op een besluit van president Joe Biden waarin werd vastgesteld dat bijvoorbeeld Amerikaanse overheidsdiensten minder makkelijk toegang kunnen krijgen tot data.

LEES het hele artikel op AG Connect: Europese Commissie zet belangrijke stap richting vervanging Privacy Shield