• Amsterdam sluit zich als eerste Nederlandse gemeente aan bij een initiatief om minder afhankelijk te worden van grote techbedrijven, zo meldt techplatform AG Connect.
  • Een motie van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker hiertoe is door de lokale raad aangenomen.
  • In totaal doen 35 publieke organisaties mee aan het initiatief. In 2026 willen zij ervoor zorgen dat onder meer ICT-inkopers goed op de hoogte zijn van alternatieve technologie.
  • Lees ook: Apple probeert de macht over het internet te pakken

Amsterdam wil zijn afhankelijkheid van grote technologiebedrijven – ook wel: ‘big tech’ – afbouwen, meldt techplatform AG Connect.

De gemeente nam een motie aan van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker om zich – als eerste Nederlandse gemeente – aan te sluiten bij het initiatief PublicSpaces. Dit is een coalitie van 35 publieke organisaties, bibliotheken en erfgoedinstellingen die zich los willen maken van de technologie van grote techspelers.

Public Spaces maakt zich zorgen over het privacybeleid bij grote techconcerns, die de organisatie op zijn site beticht van “surveillance capitalism“. De coalitie wil dat alle ICT-inkopers en privacy- en technologiemanagers van aangesloten organisaties uiterlijk in 2026 op de hoogte zijn van alternatieve technologische oplossingen, gebaseerd op publieke waarden.

LEES HIER het hele artikel op AG Connect: Gemeente Amsterdam maakt zich minder afhankelijk van Big Tech