De druk op het verhogen van spaarrentes neemt toe, zeker nu de Europese Centrale Bank doorgaat met het verhogen van de beleidsrente. In Nederland nemen vooral uitdagers op de spaarmarkt het voortouw.

Openbank, een dochter van het Spaanse Banco Santander, probeert Nederlandse spaarders te verleiden met een spaarrente van 3 procent over tegoeden tot 300.000 euro. Daarmee is de bank naar eigen zeggen de eerste bank in Nederland die zijn rente na de jarenlange periode met lage rentes tot dat niveau opschroeft.

“Nederland is een belangrijke markt voor Openbank”, verklaart Nicci de Haas, die bij de digitale bank verantwoordelijk is voor de activiteiten in Nederland. Openbank kwam in 2020 naar Nederland. Vanaf het begin probeerden de Spanjaarden zich al te onderscheiden met de hoogte van hun rente.

Het lokkertje geldt wel alleen voor de eerste zes maanden. Zodra de looptijd van de zogeheten Welkom Spaarrekening afloopt, wordt de rekening van de klant automatisch omgezet in een Open Spaarrekening met een variabele spaarrente van maximaal 2,25 procent.

Ook dat percentage is niettemin beduidend hoger dan de variabele spaarrente die grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank bieden. Zij hebben hun spaarrentes verhoogd tot 1 procent.

Variabele spaarrente: let op voorwaarden

Bij variabele spaarrentes is het belangrijk om op de voorwaarden te letten. De rente van Openbank kent dus een beperking voor tegoeden tot 300.000 euro. Momenteel biedt bijvoorbeeld neobank bunq ook een relatief hoge variabele spaarrente van 2,01 procent, waarbij de beperkende voorwaarde is dat je maar een paar keer maand je geld kunt opnemen.

Wat betreft variabele spaarrentes op vrij opneembare rekeningen zonder voorwaarden, zit Yapi Kredi Bank momenteel het hoogste met een rente van 2,08 procent, volgens gegevens van de site spaarinformatie.nl

Kijk je naar spaarrekeningen waar het tegoed langer vaststaat, dan ligt de hoogste rente voor een 1-jarig spaardeposito momenteel op 3,1 procent en bij een 9-maands deposito is dat 2,3 procent. Dan moet je het spaargeld in principe tijdens deze periode niet van de rekening halen, maar krijg je net iets meer dan de hoogste variabele spaarrentes.

LEES OOK: Spaarrente te laag? Stap over naar andere bank, suggereert ECB-president Christine Lagarde