• Open sollicitaties hebben niet altijd direct effect, maar kunnen volgens recruitmentorganisatie Walters People op lange termijn wel degelijk het verschil maken.
  • Het is daarbij van groot belang tot wie je je spontane sollicitatie richt en dat je cv goed bijgewerkt is en aangepast is op de organisatie waar je wil gaan werken.
  • Ook raadt Walters People aan gebruik te maken van je netwerk en je open sollicitatie op te volgen met een belletje of mailtje.

Veel mensen die op zoek zijn naar een baan vragen zich af of het wel zin heeft energie te steken in een open sollicitatie. Ze zijn bang dat hun cv linea recta in de prullenbak verdwijnt.

Volgens recruitmentorganisatie Walters People hebben open sollicitaties misschien niet altijd direct effect, maar kunnen ze op lange termijn wel degelijk het verschil maken.

De vacaturesite wijst erop dat je je via een open sollicitatie altijd kunt richten tot bedrijven die jou écht interesseren en die het meest aansluiten bij jouw eigen waarden en interesses, vacature of niet.

Daarnaast kan het ook vleiend werken bij een organisatie: je toont je oprechte interesse in het bedrijf en maakt duidelijk dat je graag bij hen aan de slag wilt.

Hier zijn vier tips van Walters People om een succes te maken van je open sollicitatie:

1. Vind de juiste persoon

Een open sollicitatie vergt meer tijd dan reageren op een vacature, omdat je bij een open sollicitatie de juiste persoon in de organisatie moet vinden om je brief aan te richten.

Onderzoek daarom op LinkedIn wie het meest geschikt is om te benaderen, raadt Walters People aan. Dat kan de HR-manager zijn, maar ook de manager van de afdeling waar je graag wilt werken.

2. Werk je cv goed bij

Uiteraard is een bijgewerkt cv essentieel, maar zorg er ook voor dat het aansluit bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert.

Zo kan je het beste de functietitel gebruiken die gangbaar is binnen de organisatie waar je solliciteert. Ook is het aan te bevelen dat de waarden die de organisatie uitdraagt terug te vinden zijn in de interesses en soft skills op jouw cv.

3. Volg de open sollicitatie op, maar ga niet stalken

Je hoeft niet te aarzelen om je open sollicitatie op te volgen en je motivatie te herhalen, stelt Walters People. Dat kan met een belletje of e-mail. Maar pas wel op dat je de contactpersoon niet gaat stalken.

4. Gebruik je netwerk

Je netwerk kan zorgen voor een belangrijk duwtje in de rug. Laat kennissen en ex-collega’s die werken in organisaties die jij interessant vindt weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Mogelijk heeft jouw kennis een gouden tip of kan diegene jouw naam laten vallen. Het is vaak makkelijker om ergens binnen te komen als je er al iemand kent.

[activecampaign form=20]

Lees meer verhalen over succesvol solliciteren: