• Vakantiegangers moeten oppassen met hun dataverbruik, vooral wanneer ze buiten de Europese Unie reizen, waarschuwt vergelijkingssite Bellen.com.
  • Een aflevering van je favoriete serie streamen op het strand kan bij hoge roamingtarieven bijvoorbeeld al snel 6.200 euro kosten.
  • Check vooraf welke landen binnen je bundel vallen, let op sms-waarschuwingen en overweeg een buitenlandbundel aan te schaffen, adviseert Bellen.com.
  • Lees ook: Met de auto op vakantie? Sluit een reisverzekering af en let op deze 7 dingen

De zomervakantie is begonnen. En dat betekent oppassen met het dataverbruik van je telefoon, vooral wanneer je buiten de Europese Unie reist, waarschuwt vergelijkingssite Bellen.com.

Binnen de Europese Unie zijn consumenten goed beschermd tegen hoge roamingkosten, maar in andere populaire vakantiebestemmingen, zoals, Mexico, Marokko en Thailand, kunnen deze kosten snel oplopen.

Een aflevering van je favoriete serie streamen op het strand kan bijvoorbeeld al snel 6.200 euro kosten. Google Maps gebruiken tijdens een rondreis kan, bij een verbruik van 500 MB, meer dan 2.000 euro kosten.

Apps zoals TikTok kunnen zelfs tot 3.500 euro per uur kosten. Vooral kinderen en tieners, die zich minder bewust zijn van deze kosten, kunnen onverwachts hoge rekeningen veroorzaken.

Belangrijk om te onthouden is dat de EU niet hetzelfde is als Europa. Landen zoals Turkije, Zwitserland, Albanië en Montenegro vallen buiten het landenblok en hebben hun eigen roamingtarieven. Zo kun je in Turkije alleen bij Vodafone binnen je bundel mobiel internetten, terwijl andere providers hoge kosten per MB in rekening brengen.

Je moet ook goed opletten in grensgebieden, waarschuwt Bellen.com. Als je op het Griekse eiland Kos zit, kan je telefoon zomaar verbinding maken met een Turks netwerk.

Zo voorkom je hoge datakosten op vakantie

De enorme prijsverschillen benadrukken het belang van vooraf controleren welke landen binnen je bundel vallen en wat de kosten zijn buiten de EU.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, adviseert Bellen.com ook om goed op de ontvangen sms-waarschuwingen te letten en eventueel vooraf een buitenlandbundel aan te schaffen. Alternatieven zoals lokale simkaarten en veilige wifi-verbindingen kunnen ook helpen de kosten te beheersen.

LEES OOK: Auto huren op vakantie? Dit zijn de 10 goedkoopste Europese bestemmingen om dat te doen