Je huis op Airbnb verhuren kan een lucratieve business zijn.

Gemiddeld stelden Nederlandse verhuurders hun woning afgelopen jaar 28 dagen beschikbaar en verdienden ze daarmee ongeveer 3000 euro. Niet slecht als extraatje. Circa 1,4 miljoen mensen boekten afgelopen jaar een verblijf bij één van de 31.000 actieve verhuurders in ons land.

Heb je nog nooit je huis verhuurd via Airbnb (of een vergelijkbare woningverhuurwebsite), dan weet je niet wat je mogelijk misloopt. Gelukkig kun je online berekenen wat een redelijke prijs is voor jouw stulpje, zonder dat je eerst een club toeristen uit hoeft te nodigen.

De Amerikaanse website Eliot & Me heeft een tool ontwikkeld waarmee je in een handomdraai kunt berekenen wat jouw huis waard is op Airbnb – ook in Nederland. Je voert je adres in, het aantal slaapkamers, badkamers en hoeveel mensen er kunnen overnachten.

Een bericht gedeeld door Airbnb (@airbnb) op

Eliot & Me maakt een schatting op basis van andere verhuurde woningen in de omgeving, het hoog- en laagseizoen, de weersvoorspelling, jaarlijkse trends en de geplande evenementen in jouw omgeving.

Zo ligt de huurprijs rond het Amsterdam Dance Event al snel 15 procent hoger en rond Oud en Nieuw 20 procent. Het enige wat je zelf moet doen, is de prijs omrekenen van dollars naar euro's.

Als we zelf even snel de prijzen vergelijken op Airbnb, lijkt de schatting van Eliot & Me redelijk goed te kloppen. Het kan dus een prima startpunt zijn voor het bepalen van je huurprijs óf om te kijken of je het verhuren van je eigen huis de moeite waard vindt.

LEES OOK: 10 uitzonderlijke Airbnb’s in eigen land