• CDA-kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich onverwacht als vierde kandidaat gemeld voor het leiderschap van de partij: “Ik zie dingen misgaan, het moet anders.”
  • Omtzigt staat bekend als dossiervreter en geniet veel steun onder CDA-leden.
  • Hij neemt het op tegen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en collega-Kamerlid Martijn van Helvert.

Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zich kandidaat gesteld voor het CDA-lijsttrekkerschap, melden NRC en RTL Nieuws. “Ik wil lijsttrekker worden om ervoor te zorgen dat de overheid er weer voor de mensen is en niet andersom”, zegt hij tegen RTL.

Omtzigt staat bekend als een dossiervreter en is de laatste tijd vooral opgevallen door zijn rol in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Hij heeft zich samen met zijn SP-collega Renske Leijten jarenlang vastgebeten in dat dossier en heeft daarmee een vergoeding voor gedupeerde ouders weten af te dwingen.

Die affaire is een van de redenen om zich kandidaat te stellen, vertelt hij tegen NRC Handelsblad: “Ik heb gezien hoe de overheid mensen volledig klem heeft gezet. Kijk naar de Belastingdienst en het UWV. Ik heb gezien hoe de Europese Unie te lijden heeft onder de erosie van de rechtsstaat en financiële soliditeit. Ik zie dingen misgaan, het moet anders.”

Eerder gaven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Kamerlid Martijn van Helvert al aan een gooi te willen doen naar het lijsttrekkerschap. De veelgenoemde minister Wopke Hoekstra van Financiën liet onlangs juist weten af te haken.

Voorkeursstemmen

Omtzigt geniet volgens NRC veel steun onder CDA-leden. In 2012 was hij door het partijbestuur aanvankelijk niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen geplaatst, maar wist hij uiteindelijk met 36.750 voorkeursstemmen toch in de Kamer te komen.

Terwijl Mona Keijzer en Martijn van Helvert samenwerking met Forum voor Democratie van Thierry Baudet niet uitsluiten, ziet hij dat net als collega-kandidaat Hugo de Jonge echt niet gebeuren. “De heer Baudet heeft gezegd dat het CDA uit is op de vernietiging van Nederland, daarmee heeft hij gezegd dat hij niet met ons wil samenwerken”, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Naast zijn inzet in de toeslagenaffaire en andere Kamerwerk doet Omzigt ook onderzoek voor de Raad van Europa. Op Malta onderzoekt hij tot woede van de Maltese regering onder politiebegeleiding de machinaties rond de moord op de journaliste Daphne Caruana Galizia.

Het CDA-partijbestuur voert deze donderdag gesprekken met alle kandidaten en doet vrijdag een voordracht. Daarna kunnen zich nog andere CDA’ers als tegenkandidaat melden. De leden van het CDA kiezen de nieuwe lijsttrekker via een digitale stemming in juli.

Lees meer over de strijd om het leiderschap van het CDA:

Lees ook op Business Insider