Doniger Fashion group, de opvolger van de failliete kledingketen McGregor, heeft uitstel van betaling aangevraagd bij de rechtbank.

Alle winkels van Gaastra, McGregor en Adam blijven voorlopig open zolang wordt gezocht naar een oplossing, liet het bedrijf weten.

McGregor bezweek vorig jaar aan een schuldenlast van tientallen miljoenen euro’s en maakte als Doniger een doorstart in afgeslankte vorm onder de voormalige eigenaars. De nieuwe directie bestaat uit twee (oud-)managers van het kledingbedrijf.

Doniger heeft ongeveer zeshonderd voltijdsbanen, waarvan de helft in Nederland. De keten heeft 53 winkels in Nederland en 22 in België, Frankrijk en Duitsland.

Topman Joep van Straaten noemt het vreselijk voor de werknemers dat Doniger in deze situatie verzuild is geraakt. “We hebben met z’n allen echt geknokt om het bedrijf overeind te houden, maar het is niet gelukt. We hebben geloof in onze sterke merken en we zullen alles in het werk stellen om een nieuwe toekomst voor de onderneming te vinden.”

Verkoop aan oude eigenaren

Uitstel van betaling is vaak een voorportaal van een faillissement. De onderneming bekijkt samen met een bewindvoerder wat de beste opties zijn voor schuldeisers, werknemers en andere betrokkenen. Daarbij wordt gekeken naar een verkoop van waardevolle onderdelen of het gehele bedrijf en de getroffen dochterondernemingen.

Toen McGregor onderuit ging, was volgens de curatoren een verkoop aan de oude eigenaren NIBC Bank, Marcel Boekhoorn, Jeroen Schothorst en Ben Kolff financieel de beste optie en bood het ook de beste opties voor de werkgelegenheid. Zo'n 370 van de 500 medewerkers in Nederland behielden hun baan.

Alleen al leveranciers kregen nog 53 miljoen euro van McGregor. Het bod van de oude aandeelhouders was 26 miljoen euro waard. Dat bestond voor het grootste deel uit het wegstrepen van openstaande vorderingen.

Uiteindelijk moest ongeveer 1,8 miljoen euro worden overgemaakt, waarvan een miljoen voor het langer openhouden van de winkels tijdens de zoektocht naar een koper.

LEES OOK: Hollands glorie! Deze jonge ondernemers verkopen hun merken bij Hudson’s Bay