Je baan verliezen is nooit makkelijk. Of je nu bent ontslagen in het kader van een reorganisatie of om persoonlijke redenen: het is moeilijk om met het verlies van een baan om te gaan, zowel financieel als emotioneel.

De draad weer oppakken en solliciteren op een nieuwe baan, kan pittig zijn. Het is onvermijdelijk dat de nieuwe werkgever vraagt wat er bij je vorige baan is gebeurd. Wat moet je dan zeggen?

Business Insider sprak met twee loopbaancoaches. Dit gaven ze aan:

1) Ontslag als onderdeel van een bedrijfsreorganisatie

Over het algemeen hebben potentiële werkgevers meer begrip voor ontslag in het kader van een reorganisatie, dan als er persoonlijke redenen in het spel zijn. Het is immers makkelijker om de oorzaak van het verlies van je baan te duiden, als er ook collega’s zijn ontslagen.

In veel gevallen "gaat het bij bedrijfsontslagen niet om jou, maar om de functie", zegt loopbaancoach Marie G. McIntyre.

Als tijdens een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar je ontslag, dan kun je volgens loopbaancoach Dorianne St Fleur iets zeggen als: "Mijn team werd geraakt door een ontslagronde bij het bedrijf en daarbij verviel mijn functie."

Als je vrij recent bent aangenomen of een lagere functie hebt, kun je dat ook vermelden in het kader van een bedrijfsreorganisatie. Dat kan helpen om je ontslag te verklaren, zonder dat je zelf in een negatief daglicht komt te staan.

Je kunt eventueel ook iets zeggen over eerdere ontslagrondes, als je pas in een latere ronde moest vertrekken. Dan kun je zeggen: "Het bedrijf heeft een aantal ontslagrondes doorgevoerd. Mijn leidinggevende probeerde echt uit te zoeken hoe hij me zo lang mogelijk kon houden, maar uiteindelijk moest ik bij een latere ontslagronde alsnog gaan."

Dit toont aan dat "je een goede relatie met je baas had en dat je wel een soort topper moest zijn, omdat ze je niet als een van de eersten wilden laten gaan", zegt St Fleur.

2) Ontslag om persoonlijke redenen

Een van de eerste dingen die je moet doen als je om persoonlijke redenen moet vertrekken, is proberen te onderhandelen over wat je huidige werkgever daarover communiceert. Vooral als het gaat om eventuele vragen van potentiële nieuwe werkgevers, aldus McIntyre.

Ze raadt aan om de HR-afdeling precies te vragen welke informatie ze zullen geven, als ze vragen krijgen over je dienstverband.

In sommige gevallen kun je een vaststellingsovereenkomst sluiten met je werkgever, waarbij het vertrek meer lijkt op "een wederzijds besluit". Probeer in die gevallen een referentiebrief te krijgen waarin de overeengekomen reden voor je vertrek staat die je kunt gebruiken in een sollicitatieprocedure, zegt McIntyre.

Het kan ook helpen om een ontslag tijdens een sollicitatiegesprek te omschrijven als "een wederzijdse beslissing om uit elkaar te gaan" of om te zeggen dat het "niet goed bij je paste" of "niet de juiste match was", aldus St Fleur.

Zeg niet meer dan nodig is

Als je praat over een baan die je bent kwijtgeraakt, wijd daar dan niet te veel over uit, aldus St Fleur. Ga kort in op je vertrek en stuur het gesprek dan snel naar de functie waar je op solliciteert.

Je zou een antwoord volgens St Fleur als volgt kunnen opbouwen: "Ik werk niet meer bij dat bedrijf. Ik ben in oktober vertrokken en zoek nu naar een rol waarin ik de kans krijg om mijn sterke punten op het gebied van X, Y en Z beter te benutten. Daarom ben ik enthousiast over dit bedrijf en deze functie."

Blik op de toekomst

In de zoektocht naar een nieuwe baan is het psychologisch belangrijk om toekomstgericht te blijven denken. St Fleur vertelt haar cliënten dat ze niet in het negatieve moeten blijven hangen en denken dat ze door het ontslag minder waardevol zijn.

"Ontslagen worden betekent niet dat je niet goed presteert, of dat je geen andere baan kunt krijgen", zegt ze. De manier waarop je over je ontslag denkt "heeft invloed op je hele zoekproces naar een baan".

"Het gaat erom dat je uitzoekt wat de juiste volgende stap is voor jou", zegt St Fleur. "Probeer uit te vinden wat het beste bij je past op basis van wat je wilt doen, het niveau waarop je functioneert, de vaardigheden die je wilt verbeteren en de lessen die je hebt geleerd in je vorige functie."

LEES OOK: Bijna 2 op de 5 Nederlanders vreest dat AI banen gaat overnemen – maar weinig zorgen over eigen werk