Na twee kwartalen van dalende omzetgroei, heeft Snap, het moederbedrijf van Snapchat, besloten 20 procent van zijn werknemers ontslaan. De tegenvallende resultaten zijn het gevolg van teruglopende advertentie-inkomsten van de sociale app. 

Hoewel er ontslagen in het hele bedrijf zullen vallen, zullen bepaalde afdelingen harder getroffen worden dan andere, vernam Insider van bronnen binnen het bedrijf. Vooral IT-afdelingen liggen volgens bronnen onder een vergrootglas. 

De geruchten over een op handen zijnde reorganisatie en de bijbehorende ontslagen werden voor het eerst gemeld door The Verge, die schrijft dat teams betrokken bij de reeds stopgezette Snap Pixy mini-drone en het team van Zenly, een app die Snap vorig jaar overnam, op de ontslaglijst zouden staan. Een vertegenwoordiger van Snap weigerde hier commentaar op te geven.

Snap heeft het al enige tijd zwaar. CFO Derek Andersen zei tijdens een discussie met financiële analisten in juli dat het bedrijf “de laatste 90 dagen een vrij aanzienlijke vertraging in de vraag” van adverteerders had gezien. 

De vraag is volgens Andersen al bijna een jaar aan het afnemen. Dit komt volgens hem mede door aanpassingen die Apple heeft gedaan bij het privacybeleid. Wie apps zoals Snap op een iPhone downloadt moet toestemming moeten geven om advertenties te kunnen zien.

Op de beurs is het aandeel Snap dit jaar ongeveer drie kwart in waarde gedaald.

De laatste maanden is er in de hele Amerikaanse technologiesector sprake van afkoeling op de arbeidsmarkt. Van Google en TikTok, tot Twitter en Oracle, veel Amerikaanse techbedrijven hebben de afgelopen maanden vacaturestops doorgevoerd. Ook zijn er op veel plekken al ontslagen gevallen, waardoor er in de VS dit jaar ruim 30.000 techwerknemers hun baan zijn kwijtgeraakt. 

LEES OOK: De grote verandering op Facebook betekent het einde van ‘oude’ sociale media: iedereen zit in de TikTok-wereld