Nederlandse techstartups halen minder uitbundig geld op voor groeifinanciering. Het afgelopen kwartaal werd er voor 710 miljoen euro geïnvesteerd, dat is 12 procent minder dan het eerste kwartaal van dit jaar. Er werden 106 deals gesloten, tegenover 112 een kwartaal eerder. Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisaties Techleap en Dutch Startup Association, zo schrijft het Financieele Dagblad.

De daling van de investeringen in Nederlandse techstartups ligt in lijn met de rest van Europa. Over het gehele continent werd een daling van 13 procent gemeten van de investeringen in techstartups in het tweede kwartaal.

Sinds begin dit jaar stijgen rentes en dat maakt financiering voor groeibedrijven duurder. Daarnaast zijn er veel tekenen dat de economische groei vertraagt, zowel in Europa als de Verenigde Staten.

Kleine techstartups komen in Nederland minder makkelijk aan groeifinanciering

Typisch voor de Nederlandse markt is dat er hier vooral lastig geld te vinden is voor kleinschalige startups, aldus het brancherapport. Relatief kleine investeringen van minder dan 1 miljoen euro worden bijna niet gedaan, terwijl de grotere techbedrijven nog wel aan investeringsgeld kunnen komen. Wereldwijd is deze trend precies andersom. Daar hebben juist de grotere techstartups meer moeite om aan groeifinanciering te komen.

De hoogte van de techinvesteringen staat in schril contrast met het topjaar 2021. Toen werd er in de eerste zes maanden van het jaar nog zo'n 3 miljard euro opgehaald door Nederlandse techstartups. Dit jaar blijft dat steken op ongeveer 1,5 miljard euro, aldus het FD.

Het eerste half jaar van 2021 kreeg een enorme push door twee gigantische investeringen voor Mollie (665 miljoen euro) en Messagebird (662 miljoen euro). Afgelopen kwartaal gingen Perpertual Next en Backbase aan de haal met de twee grootste investeringen. Zij haalden respectievelijk 320 miljoen euro en 120 miljoen euro op.

LEES OOK: Investeringen van durfkapitalisten in Nederlandse startups en scale-ups beginnen af te vlakken