Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:7

De handel in aandelen van het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande op de beurs van Hongkong werd maandagochtend (lokale tijd) stilgelegd. Dat deelde het bedrijf zelf mee, zonder een reden te geven.

Volgens Chinese media heeft Evergrande van de lokale overheid van Danzhou in de zuidelijke Chinese provincie Hainan opdracht gekregen om 39 appartementencomplexen in tien dagen te slopen omdat de bouwvergunningen illegaal zijn verkregen.

Volgens kenners heeft het bericht een grote impact op het vertrouwen van investeerders in de geplaagde Chinese vastgoedsector.

Evergrande op rand van faillissement

Evergrande verkeert in grote financiële problemen en waarschuwt al enige tijd dat het waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. In december miste het bedrijf een grote betaling.

De schuldencrisis leidde in september tot aanhoudende protesten van huizenkopers en investeerders bij het hoofdkantoor van de onderneming in Shenzhen. Sindsdien heeft het bedrijf geprobeerd bezittingen van de hand te doen en belangen in andere bedrijven af te bouwen.

De dreiging van het omvallen van Evergrande zorgde in 2020 voor onrust op de financiële markten. Omdat het concern een zeer grote speler is op de Chinese vastgoedmarkt werd gevreesd dat een bankroet van het bedrijf ook de hele Chinese economie zou schaden.

 De Chinese vastgoedbedrijven stonden maandag onder druk op de beurs in Hongkong. Andere Chinese projectontwikkelaars als Sunac China Holdings en Shimao kelderden 9 en 8 procent.

Door de verliezen bij de vastgoedbedrijven noteerde de Hang Seng-index in Hongkong tussentijds 0,5 procent in de min.

In Japan, China en Australië waren de beurzen nog gesloten vanwege nationale feestdagen en de viering van het nieuwe jaar. De beurs in Seoul was wel open. Daar noteerde de Kospi 0,3 procent hoger op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar.

LEES OOK: Topman van Evergrande moet noodgedwongen aandelen verkopen – Chinese overheid wil vastgoedreus niet redden