• De Chinese vastgoedreus Evergrande heeft onlangs op het nippertje een deadline gehaald bij het voldoen van een rentebetaling op uitstaande leningen.
  • Maar dergelijke betalingen zijn afgezet tegen de enorme schuld van 300 miljard dollar niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.
  • Als het bedrijf om zou vallen, gaat China bij het afhandelen van het faillissement voorrang geven aan huizenkopers, daarna aan crediteuren en als laatste aan aandeelhouders.

De Chinese vastgoedreus Evergrande staat op de rand van de afgrond en het is niet erg waarschijnlijk dat de Chinese overheid het bedrijf gaat redden.

Evergrande wist onlangs een faillissement te voorkomen door op de valreep 83,5 miljoen dollar aan rente af te lossen op een internationale obligatielening. Maar er staan meer deadlines voor de deur en de omvang van de totale schuld van 300 miljard dollar (ruim 260 miljard euro) is nog steeds enorm.

Als Evergrande omvalt, zal dat wereldwijde gevolgen hebben. De Chinese economie leunt zwaar op de enorme vastgoedsector en kan dus te maken krijgen met een groeivertraging die ook buiten China gevoeld zal worden.

Bij een faillissement van Evergrande zal Chinese regering prioriteiten gaan stellen, wat betreft de afwikkeling van de schuldenlast, zegt Xin Sun, docent Chinese en East Asian Business aan het King’s College in Londen tegen Insider.

"In de volgorde van prioriteiten zal de regering huizenkopers ongetwijfeld bovenaan zetten. Het laagste niveau wordt gevormd door aandeelhouders van Evergrande. Die zullen met lege handen achter blijven", zegt Sun. "En in het midden zitten crediteuren, die zullen onderhandelen over hoeveel ze kunnen terugkrijgen van hun leningen."

Eerste prioriteit: sociale stabiliteit

"De prioriteit voor de Chinese regering bij het managen van faillissementen is het behoud van sociale stabiliteit en het uitonderhandelen van een deal met de crediteuren, als je kijkt naar eerdere faillissementen", zegt Sun.

Om dat te bewerkstelligen zal de regering volgens Sun huizenbezitters op de eerste plaats zetten. Eind september beloofde de centrale bank van China plechtig de belangen van huizenkopers te beschermen om de angst bij beleggers weg te nemen dat de problemen van Evergrande zich breed over de financiële markten zullen verspreiden.

Plaatselijke overheden zullen bijspringen om huizen in aanbouw bij een faillissement van Evergrande toch op te leveren, denkt Sun. "Als Evergrande omvalt, zullen lokale overheden resterende bezittingen van het bedrijf veilig willen stellen en andere vastgoedontwikkelaars vragen waardevolle bezittingen over te nemen", legt Sun uit. "Ze zullen geld lenen van de bank en doorgaan met het opleveren van huizen aan mensen die die bij Evergrande een woning hebben gekocht."

Veel Chinezen hebben een eigen woning en vastgoed vormt een groot deel van het vermogen van de bevolking. Gemiddeld bestaat 70 procent van de vermogens van Chinese huishoudens uit vastgoed.

Evergrande huisvest meer dan 12 miljoen mensen in 280 verschillende steden in China, staat op de website van het bedrijf. Er zijn ook 1,6 miljoen nog niet opgeleverde appartementen, waar kopers al wel aanbetalingen voor hebben gedaan.

Tweede prioriteit: Geldschieters tegemoet komen

De tweede prioriteit van de regering zal het tegemoetkomen van geldschieters zijn, zegt Sun, inclusief internationale obligatiehouders, binnenlandse banken en leveranciers die geld tegoed hebben van Evergrande.

Afgelopen schreef persbureau Bloomberg dat de vastgoedreus van enorm veel partijen geld heeft geleend. "Evergrande wordt werkelijk door iedereen gefinancierd - banken, investeerders, leveranciers, klanten, medewerkers - en het is onwaarschijnlijk dat ze allemaal wisten waar ze aan begonnen."

De vastgoedontwikkelaar ziet de betalingsdeadlines van het einde van het jaar snel naderen en moet meer dan 500 miljoen dollar aflossen aan crediteuren.

"Deze mensen zullen in een fase van onderhandelingen terechtkomen", legt Sun uit. "Sommige leningen aan Evergrande zullen wellicht veiliggesteld kunnen worden, maar het zal uiteindelijk grotendeels neerkomen op onderhandelen."

Laagste prioriteit: aandeelhouders

Het omvallen van Evergrande is hoe dan ook een pijnlijke zaak, zegt Sun. "Aandeelhouders van het bedrijf worden het hardst geraakt", zegt Sun. "Zij zullen met lege handen achterblijven. Ongeveer 70 procent van de aandelen is in handen van de familie van de oprichter en dat bezit zal niks meer waard zijn."

CEO en oprichter Hui Ka Yan van Evergrande is dit jaar al een groot deel van zijn vermogen kwijtgeraakt. Zijn vermogen bedraagt naar schatting nog zo'n 7 miljard dollar en dat is maar liefst 16 miljard dollar minder dan aan het begin van het jaar.

En er staan Hui meer financiële problemen te wachten. De Chinese overheid heeft hem naar verluidt gevraagd zijn persoonlijke vermogen te gebruiken om een deel van de enorme schulden van Evergrande af te lossen.

Na de familie van Hui is investeringsmaatschappij Chinese Estates Holdings de grootste aandeelhouder van Evergrande, met een aandeel van 4,6 procent in het bedrijf.

Onder de beleggers in Evergrande zijn ook grote Amerikaanse vermogensbeheerders als The Vanguard Group (0,6 procent), Dimensional Fund Investors (0,2 procent) en BlackRock Fund Advisors (0,2 procent).


Lees hier meer nieuws over de ontwikkelingen rond Evergrande: