Winkelketen Halfords, bekend van onderdelen voor fietsen en auto’s, is dinsdag failliet verklaard.

Het faillissement betreft de 102 eigen winkelvestigingen in Nederland en het hoofdkantoor in Veenendaal. Dit heeft de rechtbank Midden-Nederland laten weten. Het bedrijf heeft 536 medewerkers.

Moeizame economie

Halfords heeft het faillissement zelf aangevraagd. De oorzaak van het bankroet zou te wijten zijn aan veranderende marktomstandigheden en een moeizaam economisch klimaat.

In 2013 bereikte de toenmalige eigenaar Macintosh Retail Group overeenstemming over verkoop van de winkelketen aan het management. De winkelketen stond al sinds 2011 in de etalage, maar de verkoop duurde veel langer dan verwacht.

Doorstart niet uitgesloten

Het bedrijf voerde diverse bezuinigingsmaatregelen door en optimaliseerde het onlineverkoopkanaal. Ondanks deze maatregelen kon een faillissement niet worden afgewend. Volgens de directie van Halfords zou een doorstart tot de mogelijkheden horen, meldde RTL Z eerder op de dag. Het bedrijf heeft 536 medewerkers.

De beursgenoteerde retailgroep MacIntosh heeft nog voor miljoenen aan leningen uitstaan bij het failliete Halfords Nederland. De retailgroep verkocht de winkelketen destijds voor 1 euro. Na de overname is Macintosh Halfords blijven financieren met een kredietfaciliteit van 9,5 miljoen euro. De vordering van Macintosh op Halfords is in de boeken van Macintosh gewaardeerd op 6,4 miljoen euro, liet Macintosh weten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl