• Online supermarkt Picnic haalt een bedrag van liefst 600 miljoen euro op om de uitbreiding in Europa te financieren.
  • De Bill & Melinda Gates Foundation behoort tot de nieuwe investeerders.
  • De investeringen zullen in eerste instantie gericht zijn op verdere uitbreiding in Duitsland en Frankrijk.

Online supermarkt Picnic haalt een bedrag van liefst 600 miljoen euro op om de uitbreiding in Europa te financieren. Daarbij richt Picnic zich in eerste instantie op Duitsland, waar het al aanwezig is, en Frankrijk.

Dat maakt Picnic donderdag bekend.

De investeringen zijn gericht op distributiecentra die in hoge mate met robots werken, de elektrische bezorgbusjes van Picnic en software-ontwikkeling. Een belangrijke nieuwe investeerder is de Bill & Melinda Gates Foundation. Hoeveel de goededoelenstichting van techmiljardair Bill Gates en dienst ex-vrouw Melina bijdraagt maakte Picnic niet bekend.

“Het was onze missie om een nieuw distributiesysteem van voedsel te ontwerpen dat niet alleen duurzaam is, maar dat ook het doen van boodschappen compleet vernieuwt. We blijven investeren in groei en technologie om de beste service aan onze klanten te bieden. We zijn ontzettend trots om met de Bill & Melinda Gates Foundation te gaan samenwerken en onze groei te continueren”, zegt mede-oprichter Joris Beckers van Picnic in een persverklaring.

In Nederland telde Picnic 650.000 klanten in 125 plaatsen in het voorjaar van 2021. De Nederlandse websuper heeft tegelijkertijd grote groeiambities.

In Duitsland rijden de elektrische bezorgauto’s van Picnic rond in ruim veertig steden, waar volgens het bedrijf zelf 350.000 klanten de app gebruiken. En in mei van dit jaar is Picnic gestart in Frankrijk.

Samenwerking met Duitse reus Edeka

Eerder dit jaar bleek dat Picnic de banden met de Duitse supermarktreus Edeka had aangehaald. Het Duitse supermarktconcern heeft zijn belang in de Nederlandse websuper vergroot, zo bleek uit het jaarverslag van Edeka.

Picnic-baas Michiel Muller wilde niet zeggen welk percentage van de aandelen in handen is van de Duitsers. “Het klopt dat Edeka zijn belang heeft uitgebreid. Het percentage houd ik voor me”, zei hij tegen het Financieele Dagblad.

Picnic startte in 2015 in Amersfoort met de bezorging van boodschappen met elektrische karretjes. Klanten kunnen artikelen bestellen via de app. Die worden kosteloos aan huis afgeleverd. Wel geldt er een minimum orderbedrag van 35 euro.

LEES OOK: Albert Heijn gaat Picnic achterna en komt ook met elektrische bezorgbusjes