• Albert Heijn gaat boodschappen bezorgen met elektrische minibusjes met ruimte voor 36 kratten of koelboxen.
  • Ook experimenteert de supermarktketen met elektrische bezorgfietsen.
  • Online supermarkt Picnic zet al sinds 2015 elektrische wagentjes in voor het bezorgen van boodschappen.

Supermarktketen Albert Heijn gaat net als Picnic boodschappen bezorgen met elektrische minibusjes. Saillant detail: de Zaanse grootgrutter start daarmee in de stad waar het voor Picnic in 2015 allemaal begon: Amersfoort.

Vanaf deze donderdag rijden er twee zogeheten Light Electronic Vehicles (LEV) in de keistad. Die moeten binnen twee jaar door heel Nederland rijden. Albert Heijn wil vanaf 2025 helemaal emissievrij boodschappen bezorgen in binnensteden.

Onlinesupermarkt Picnic maakt al vanaf 2015 gebruik van speciaal ontworpen elektrische wagentjes, de electric Picnic vehicle (ePv), en stuurde vorig jaar het duizendste wagentje de weg op. Daarmee waren tot juni 2020 naar eigen zeggen al 12 miljoen elektrische kilometers gereden en werd 1,7 miljoen kilo CO2 bespaard.

Ook Albert Heijn gaat met de LEV nu voor duurzaam bezorgen, zegt directeur e-commerce Philip Padberg: “Steeds meer mensen laten hun boodschappen thuis bezorgen. Het afgelopen jaar helemaal. Dat zorgt ook voor meer verkeer van onze bezorgauto’s. Daarom kijken we continue of dit stiller en milieuvriendelijker kan en testen we daarmee ook volop.”

De Light Electronic Vehicles van Albert Heijn zijn 1 meter 40 breed en kunnen daarmee makkelijk manoeuvreren in drukke binnensteden. Ze kunnen 36 kratten of koelboxen tegelijk vervoeren, hebben een actieradius tot 130 kilometer en een maximale snelheid van 65 km/u. In de wagentjes van Picnic is ruimte voor maximaal 48 kratten.

Elektrische bezorgfietsen

Naast de elektrische minibusjes experimenteert Albert Heijn ook met elektrische bezorgfietsen. In Breda worden de komende maanden verschillende elektrische cargobikes voor het bezorgen van boodschappen. Die hebben een laadcapaciteit van twintig kratten of koelboxen en gaan maximaal 20 kilometer per uur.

Als de proef slaagt, komen er in meer steden bezorgfietsen.

Foto: Albert Heijn/Yasmin Hargreaves
Foto: Albert Heijn/Yasmin Hargreaves

Om minder uitstoot te veroorzaken zet Albert Heijn niet alleen in op elektrisch, maar ook op het beperken van het aantal af te leggen kilometers bij het bezorgen.

Zo maakt de supermarktketen gebruik van slimme algoritmes bij het plannen van de bezorgritten en heeft het een netwerk van zeven regionale Home Shop Centers en 23 lokale hubs aan de rand van grote steden.

De online bestelde boodschappen worden daar met grote vrachtwagens afgeleverd en vervolgens met kleinere bezorgauto's naar de klanten in de binnenstad gereden.

Lees meer over online boodschappen: