Het is zover: het eerste onderwatermuseum van Europa is geopend voor de kust van het Canarische eiland Lanzarote.

Duikers en snorkelaars kunnen onder water meer dan driehonderd levensgrote menselijke figuren in verschillende opstellingen zien.

Het museum is bedacht door de Britse beeldhouwer Jason deCaires Taylor. Hij plaatst al meer dan tien jaar beelden onder water, zoals voor de kust van Mexico en bij de Bahama’s.

Taylor is in totaal drie jaar bezig geweest om het museum van de grond te krijgen en de beelden te plaatsen. Dit is het eindresultaat. ↓↓↓


Het project van Taylor bestaat uit twaalf installaties met in totaal meer dan driehonderd menselijke figuren. Het onderstaande werk heet ‘Portal’ en bestaat uit een spiegel die het wateroppervlak reflecteert. Onder de spiegel zijn kleine ruimtes gemaakt die onderdak bieden aan octupussen, zee-egels en jonge vissen.


Een ander werk heet Crossing the Rubicon, waarbij 35 figuren lopen richting een dertig meter lange muur. Volgens Taylor moet dit uitbeelden dat 2017 een cruciaal jaar is waarin de mensheid een grens moet trekken, zegt hij tegen The Guardian. "Onze oceanen en klimaat veranderen en het is tijd dat we actie ondernemen voordat het te laat is."


De muur onder water benadrukt dat grenzen er niet toe doen als we klimaatverandering aan willen pakken. De oceaan, lucht, of natuur laat zich niet opdelen, zoals we doen met natiestaten of bezittingen. "We vergeten weleens dat we allemaal deel uitmaken van een levend systeem", tekent The Guardian op.


De kunstenaar is ook geïnteresseerd in hoe objecten veranderen door hun omgeving. Zijn beelden raken begroeid met sponsen, manteldieren en koraalpoliepen en verliezen zo steeds meer hun menselijke gedaante.


De beelden, die 12 tot 14 meter onder water liggen, vormen een kunstmatig rif dat het leven onder water moet bevorderen.


Het plaatsen van de beelden was een hels karwei. De kunstenaar had een team van duikers tot zijn beschikking. Bewoners van Lanzarote hielpen ook mee door model te staan voor beelden.


Door duikers toegang te geven tot zijn werk, hoopt Taylor dat natuurlijke koraalriffen worden ontzien en tijd krijgen te herstellen.


En het museum moet ook een impuls geven aan de lokale economie, door toeristen richting het gebied te lokken. Dat is goed nieuws voor de duikschool en bootverhuurbedrijven.


Duikers betalen 12 euro per persoon om de beelden te zien, snorkelaars 8 euro.


Het Museo Atlántico ligt in zee, voor de kust van de plaats Las Coloradas, aan de zuidkant van het eiland.


In de onderstaande video is te zien hoe de beelden zijn geplaatst.


LEES OOK: Het grootste mysterie van de moderne literatuur is opgelost… en lezers zijn woedend