Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Bedrijven kunnen een hogere prijs vragen voor een duurzaam product
  • True Price wil armoede uit de wereld helpen door voor bedrijven uit te rekenen wat de eerlijke prijs voor hun product is
  • Vliegtuigbouwer Airbus komt met een systeem waarbij vliegtuigen als vogels ‘in formatie’ vliegen om brandstof te besparen
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)

1. Bedrijven kunnen een hogere prijs vragen voor een duurzaam product

Het recyclen van plastic wordt de komende jaren steeds meer de norm. Dat is beter voor het milieu en heeft ook voor bedrijven verschillende voordelen. Dat meldt ABN Amro maandag in een rapport. Daaruit blijkt dat 40 procent van de Nederlandse consumenten bereid is meer te betalen voor een duurzaam product.

Als je daar als bedrijf slim op inspeelt, kun je zelfs een hogere prijs vragen en dit onderdeel maken van je identiteit. Een bekend voorbeeld is de Britse cosmeticaproducent Lush. De verpakkingen, gemaakt van gerecycled plastic, zijn grijs of zwart. De producten zijn juist vanwege het bijzondere imago relatief hoog geprijsd.

2. True Price wil armoede uit de wereld helpen door voor bedrijven uit te rekenen wat de eerlijke prijs voor hun product is

Hoeveel kost een product eigenlijk als daar de sociale- en milieukosten in zijn verwerkt? Daar richten Michel Scholte en Adrian de Groot Ruiz zich op met hun adviesbureau True Price. Door de echte prijs inzichtelijk te maken, kunnen bedrijven hun doelen daarop instellen, wat uiteindelijk armoede uit de wereld kan helpen.

Lees ook op Business Insider

En dat betekent volgens Scholte niet per se een hogere prijs voor consumenten. “Het gaat bij true pricing niet zozeer om het duurder maken van spullen”, zegt hij in de podcast Green Leaders.

Het gaat er volgens hem meer om dat een bedrijf bedenkt welke innovaties en samenwerkingen nodig zijn als het bijvoorbeeld in 2030 de sociale en milieukosten wil terugdringen, en tegelijkertijd doelen willen behalen als het tegengaan van klimaatverandering, honger en armoede.

3. Vliegtuigbouwer Airbus komt met een systeem waarbij vliegtuigen als vogels ‘in formatie’ vliegen om brandstof te besparen

Als vliegtuigen op lange afstanden net als vogels ‘in formatie’ gaan vliegen, dan kan dat brandstof besparen. Dat stelt vliegtuigbouwer Airbus op de Dubai Air Show die deze week wordt gehouden. Airbus heeft hiervoor een speciaal volgsysteem ontwikkeld dat Fello’fly heet. Hiermee vliegt een ‘volgvliegtuig’ in de luchtstroom van het leidende vliegtuig en lift als het ware mee. Daardoor is minder motorstuwkracht nodig, wat per reis 5 tot 10 procent brandstof kan schelen.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Een halvering van de veestapel is niet nodig om stikstof aan te pakken, zegt deze expert uit Wageningen