Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Elektrische leasefiets ook bij VanMoof voor €8 per maand
  • €11 miljoen groeigeld om duurzame textielvezel commercieel op te schalen
  • Fairtrade Chocolade via de blockchain
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)


 
1. Ook VanMoof gaat in 2020 voor leasefiets: model van €3.000 met bijtelling van €8

Als de voortekenen niet bedriegen wordt de elektrische leasefiets bij werkgevers hét ding van 2020. Ook de hippe Amsterdamse fietsenmaker VanMoof stort zich op e-bike voor woon-werkverkeer via een zakelijk leasemodel. Werknemers betalen zo voor een fiets van ruim 3.000 euro nog geen 8 euro aan bijtelling per maand. VanMoof is overigens niet de eerste die hier brood in ziet: ook Gazelle-eigenaar Pon en Swapfiets hebben een dergelijke oplossing om in te spelen op een aanpassing van de regels voor leasefietsen in 2020.

En elektrisch vliegen? Dat laat nog wat langer op zich wachten. Toch denkt CEO Pieter Elbers van KLM dat de eerste elektrische vliegtuigen over 15 tot 20 jaar de lucht in gaan. Dat zegt hij in een interview met Business Insider Polen. De oudste vliegmaatschappij ter wereld bestaat deze week 100 jaar.

2. Fins bedrijf schaalt productie duurzame textielvezel op met €11 miljoen groeigeld

Textielvezels waar geen schadelijke chemicaliën voor worden gebruikt en die geen giftige afvalstoffen opleveren. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar de meest duurzame textielvezel bestaat echt. De Finse startup Spinnova heeft 11 miljoen euro groeigeld opgehaald om deze innovatie commercieel op te schalen. Tal van bedrijven zijn al geïnteresseerd. Volgens de producent gaat het dan ook niet lang duren voordat het materiaal wordt geïntroduceerd bij de consument.

Lees ook op Business Insider

3. Fairtrade Chocola hard maken via de blockchain

Chocolade via de blockchain: het kan. Komende week lanceert de Nederlandse FairChain Stichting in samenwerking met de Verenigde Naties een nieuw chocolademerk om ongelijkheid en armoede tegen te gaan: The Other Bar. Dat meldt de site Duurzaam Ondernemen.

Guido van Staveren – die je wellicht kent als ondernemer achter het Amsterdamse koffiemerk Moyee Coffee – zet blockchain-technologie in om om consumenten rechtstreeks te koppelen aan koffieboeren in Ecuador. Met een QR-code op de wikkel kun je als consument kiezen voor korting op een volgende aankoop, óf doneer je een nieuwe cacaoplant aan de boer zodat hij zijn bedrijf kan laten groeien.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Een CEO die 283 keer zoveel verdient als de gemiddelde werknemer? Een verschil van 40 keer is redelijker, zegt deze expert