Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Nederlandse afvalrobot voor schoner strand op CES
  • Uitzender koppelt arbeidsmigranten aan verhuur woonruimte door ouderen
  • Texco komt met gordijncollectie uit 100% gerecycled polyester

1. Project BB wil robot inzetten om plastic te ruimen op het strand

Nederland is deze week groots aanwezig op de elektronicabeurs CES in Las Vegas, onder meer met Techleap. Dat is een delegatie van 50 innovatieve startups onder leiding van Prins Constantijn. Eén van de startups is Project BB uit Delft. Dit bedrijf presenteert een robot die zwerfafval en plastic op stranden herkent, oppakt én meeneemt. De letters BB staan voor Beach cleaning Bot.

Mede-initiatiefnemer Edwin Bos van Project BB wil met de afvalrobot een effectief en goedkoper alternatief bieden voor het schoonhouden van stranden. Daar is veel te winnen, want zolang handmatige inzet nodig is om stranden te reinigen, lopen de jaarlijkse kosten daarvan op tot 50 duizend euro per kilometer.

2. Uittzender organiseert platform voor huisvesting van arbeidsmigranten

Een verbindend initiatief van uitzendbureau Hobij in Veghel. Dat werft tijdelijke arbeidskrachten uit onder meer Oost-Europa, maar zag dat er vaak problemen zijn met de huisvesting. Daarom heeft het uitzendbureau een platform opgezet om arbeidsmigranten te koppelen aan ouderen die op zoek zijn naar meer sociaal contact. Hierover schrijft het FD.

De ouderen kunnen met de kamerverhuur wat bijverdienen. Positief voor de buitenlandse flexwerkers is volgens Paul van Dieperbeek van Hobij dat ze beter in hun vel zitten, als ze een prettige woonplek hebben.

3. Gordijnen van polyester uit plastic flessen

Duurzame innovatie bij de Nederlandse textielgroothandelaar Texco. Die presenteert deze week op een textielbeurs in Frankfurt een nieuwe collectie gordijnen, gemaakt van zogenoemde Waste2Wear stoffen. Voor de gordijnen is 100 procent gerecycled polyester gebruikt.

Je hebt 45 tot maximaal 80 afgedankte plastic flessen nodig om stof te maken voor een standaard gordijn. Vergeleken met volledig nieuw polyester kun je volgens Texco een energiebesparing van 70 procent en een waterbesparing van 86 procent boeken door gebruik te maken van gerecyclede grondstoffen.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze zonneklep van Bosch is een transparant lcd-scherm dat de zon alleen blokkeert waar jij kijkt