Alles in de auto wordt beter en slimmer, maar de zonneklep is al decennia hetzelfde. Daar komt binnenkort misschien verandering in dankzij Bosch.

Op technologiebeurs CES in Las Vegas onthult het bedrijf de Virtual Visor, een slimme zonneklep met een transparant lcd-scherm. Het display wordt alleen zwart op de plek waar de zon in je ogen schijnt. Een camera op het dashboard volgt waar je kijkt en verplaatst de zwarte balk indien nodig.

De rest van het scherm is transparant. Zo blijft het zicht op de weg goed en hoef je niet constant de zonneklep naar beneden en omhoog te doen.

De Virtual Visor is een idee van Bosch-werknemer Ryan Todd dat ontstaan is in 2016. Elke ochtend moest hij een half uur richting het oosten rijden naar kantoor en had daarbij last van de laagstaande zon. ’s Avonds had hij precies hetzelfde probleem op de terugweg, want dan reed hij naar het westen.

Todd zocht naar een oplossing en kwam daarbij uit op een lcd-scherm, omdat hij toevallig ook op zoek was naar een nieuwe televisie voor in de woonkamer. De vloeibare kristalmoleculen in het display blokkeren licht afhankelijk van of er wel of geen stroompje doorloopt, precies de eigenschap die Todd nodig had voor een zonneklep.

Met een klein team van techneuten bouwde hij een prototype. Dat leidde uiteindelijk tot de demonstratie van de Virtual Visor die Bosch deze week toont op CES.

bosch

Is het niet handiger om het lcd-scherm in te bouwen in de voorruit? Nee, legt Todd uit. Ten eerste zijn de reparatiekosten een stuk hoger als je een ster in de voorruit krijgt. Je moet immers ook het lcd-scherm vervangen.

Verder zijn de wettelijke regels voor het blinderen van autoruiten een obstakel. Volledig tegenhouden van zonlicht mag niet, ook niet op een klein gedeelte van het raam. Dus het systeem van Bosch voldoet niet aan de wet. Volgens Todd is het onbegonnen werk om in vijftig Amerikaanse staten en de rest van de wereld de wet aan te laten passen.

Tot slot is de Virtual Visor ook functioneel als de stroom wegvalt. Dan is het scherm zwart en fungeert het als doodgewone zonneklep.

Virtual Visor mogelijk in de winkel te koop

Bosch voert gesprekken met verschillende autofabrikanten over het inbouwen van de Virtual Visor, al wil Todd geen namen noemen. Hij denkt dat de meerprijs enkele honderden euro's zal bedragen bij de aankoop van een auto.

Mogelijk komt de slimme zonneklep ook als los pakket in de winkel te liggen, zodat consumenten het zelf kunnen plaatsen. Bosch peilt of er daarvoor voldoende interesse is.

Het basisidee van Todd werkt, maar er zijn nog enkele uitdagingen. Zo is het systeem nu nog te groot om in te bouwen in iedere auto. Ook is nog niet duidelijk of de zonneklep fel zonlicht door de zijruit kan blokkeren als je 'm opzij klapt. In theorie zou dit moeten kunnen, maar dit is nog niet uitgebreid getest.

En dan is er nog een praktisch bezwaar: waar moet nu dat handige spiegeltje heen dat vaak aan de binnenkant van de zonneklep zit?

LEES OOK: Automobilisten raken snel afgeleid (door andere weggebruikers) – zo blijf je zen achter het stuur