Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Slaaprobot Somnox nu ook te huur voor €29,95 per maand
  • Bij dit Zwolse schoonmaakbedrijf hoef je niet te solliciteren
  • Bellenscherm dat plastic vangt komt misschien ook in Utrecht


 

1. Slaaprobot Somnox nu ook te huur voor €29,95 per maand

De slaaprobot Somnox is met een prijskaartje van 599 euro een prijzig apparaat. Niet iedereen kan dat bedrag in een keer ophoesten. Daarom komt de Delftse startup achter het slimme knuffelkussen nu met een huuroptie.

Consumenten betalen 29,95 euro per maand voor een periode van twee jaar. In totaal ben je dan 718,80 euro kwijt, bijna 120 euro meer dan de aanschafprijs. Volgens Somnox krijgen abonnees voor dat bedrag extra service. Zo wordt de robot thuisgebracht door een medewerker die het apparaat installeert en uitlegt hoe het werkt.

Na de huurperiode kunnen klanten de Somnox overkopen. Het bedrag hangt af van de staat van het apparaat.

Lees ook op Business Insider

De robot is ontwikkeld door vier oud-studenten van de TU Delft in samenwerking met beddenfabrikant Auping. Het apparaat moet mensen met chronische slaapproblemen helpen. En daarvan zijn er nogal wat in Nederland. Een kwart van de 25-plussers heeft moeite om in slaap te vallen, om door te slapen of wordt te vroeg wakker, blijkt uit een CBS-enquête.

2. Bij dit Zwolse schoonmaakbedrijf hoef je niet te solliciteren

Solliciteren is bij schoonmaakbedrijf Novon uit Zwolle niet meer nodig. Iedereen die wil werken is vanaf deze week welkom. Het enige dat mensen hoeven te doen, is zich intekenen op een lijst.

Novon is het zevende bedrijf in Nederland dat experimenteert met ‘open hiring’. Volgens het bedrijf is het al lastig genoeg om aan schoonmakers te komen. Solliciteren is vaak een extra drempel. Door die drempel weg te nemen, hoopt het bedrijf makkelijker nieuw personeel te vinden.

Novon zegt dat veel 50-plussers reageren op de vacature. Het lukt hen vaak niet meer om aan werk te komen, door een gat in hun cv of andere problemen. De nieuwe medewerkers gaan meteen aan de slag en krijgen begeleiding. Als het wederzijds klikt, dan volgt mogelijk een vaste aanstelling.

3. Bellenscherm dat plastic vangt komt misschien ook in Utrecht

Een scherm van luchtbelletjes dat plastic tegenhoudt en vangt. Met dit systeem wil het Nederlandse bedrijf The Great Bubble Barrier kanalen en grachten schoon houden. Het eerste luchtbellenscherm is in november in Amsterdam geplaatst. Nu onderzoekt ook de gemeente Utrecht of zo’n systeem iets is.

Bij de bubble barrier stijgt een muur van luchtbelletjes op uit een buis op de bodem. Plastic dat in het water drijft wordt zo gevangen, terwijl vissen, eenden en boten er gewoon doorheen kunnen. De buis is diagonaal in het water geplaatst, zodat plastic automatisch naar de kant wordt geduwd. Daar wordt het opgevangen in een bak.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze ondernemer werd 9 keer ontslagen en begon zonder ervaring een beautymerk – nu verkoopt hij 1 miljoen moddermaskers per jaar