Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • De Fairphone 3 wordt vanaf eind dit jaar via Vodafone aangeboden
  • Bij 4 op de 5 Nederlanders geeft werken een fijn gevoel
  • Nederlandse 3D-voedselprinter met duurzame missie
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)

1. Fairphone 3 eind dit jaar via Vodafone verkrijgbaar in Europa

Een grote stap voor Fairphone. De Nederlandse maker van eerlijke smartphones heeft voor het eerst een samenwerkingsovereenkomst met een groot telecombedrijf gesloten. Want vanaf eind dit jaar gaat Vodafone klanten in een reeks Europese landen de duurzame Fairphone 3 aanbieden. Dat melden beide bedrijven.

Fairphone streeft ernaar om grondstoffen voor zijn smartphones uit conflictvrije mijnen te halen en probeert de milieu-impact van de toestellen zo laag mogelijk te houden. De samenwerking met Vodafone geeft volgens CEO Eva Gouwens van Fairphone een krachtig signaal aan andere telecombedrijven. Ze hoopt dat die ook stappen nemen om van duurzame smartphones een massaproduct te maken.

2. Voor meeste Nederlanders is werk een positieve factor in hun leven

De week van de werkstress komt eraan. Vanaf 11 november start een grote publiekscampagne om werknemers en werkgevers te wijzen op dingen die ze kunnen doen om werkstress te verminderen en te voorkomen. Maar voor we ons overgeven aan sombere verhalen over burn-out: er is ook goed nieuws.

Lees ook op Business Insider

De meeste Nederlanders vinden namelijk dat werken ze de kans geeft om hun talent in te zetten en iets bij te dragen aan de samenleving. Dat blijkt uit studie van onderzoeksbureau School of Insights waar Duurzaam Nieuws over schrijft. 4 van de 5 ondervraagden geven aan dat werk een fijn gevoel geeft. Als je je energie bewust inzet voor werk zorgt dat voor plezier én zingeving, concludeert het onderzoek.

3. Nederlandse 3D-voedselprinter moet aansporen tot innovatie en minder verspilling

Een pluim voor ondernemers Floris en Nina Hoff. Zij zijn met hun bedrijf byFlow geselecteerd voor de Challenger50-lijst van Sprout. Met hun 3D-voedselprinter kun je onder meer gerechten van deeg en chocola in serie produceren. Dat biedt mogelijkheden voor grootschalige productie, maar ook voor maatwerk.

Tegen Sprout zeggen de twee ondernemers dat ze de voedselindustrie willen uitdagen om te innoveren én met oplossingen te komen voor gezondere voeding. Het doel is hierbij om verspilling van ingrediënten tot een minimum te beperken.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze Nederlandse ondernemers maken designbakstenen van oude toiletpotten en dakpannen