Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • CEO Brabantia: “Rol van leider verandert in een crisissituatie.”
  • Amsterdamse softwareontwikkelaar bedenkt app om mensen op 1,5 meter afstand te houden.
  • Kunstgras reinigen kan tegenwoordig ook zonder gif.

1. CEO van Brabantia: “Rol van leider verandert in een crisissituatie.”

De rol van een leider binnen een bedrijf verandert in een crisissituatie, vindt Tijn van Elderen, topman van familiebedrijf Brabantia. Normaal gesproken is een leider bezig met de toekomst van het bedrijf uitstippelen en nieuwe ideeën bedenken, nu gaat het er vooral om vertrouwen te kweken en zorgen dat werknemers veilig zijn.

In een interview met managementwebsite MT vertelt hij, ondanks de fysieke afstand van het thuiswerken, juist veel contact met de medewerkers van zijn bedrijf te hebben. Hij noemt dat ‘overcommuniceren’ en doet dat onder meer door ‘random mensen te bellen’ en te vragen hoe het met ze is.

Hij probeert ook een voorbeeld voor zijn personeel te zijn door eveneens thuis te werken en te delen wat daarbij goed en minder goed gaat.

2. Amsterdamse softwareontwikkelaar bedenkt app om mensen op 1,5 meter afstand te houden

Vind je het lastig om anderen aan te spreken op het houden van genoeg afstand? Dan is de 1point5-app wellicht wat voor jou. De app die werkt op basis van bluetooth zorgt dat je telefoon begint te trillen als iemand die jou benadert dichterbij komt dan de afgesproken 1,5 meter. Op het telefoonscherm verschijnt ook de boodschap ‘Houd alsjeblieft afstand’, die je vervolgens aan de ander zou kunnen laten zien.

Volgens de bedenker van de app, Renato Cardoso, is het minder ongemakkelijk om de app te tonen dan iemand te vertellen dat ze afstand moet bewaren. Cardoso, een Braziliaan die in Amsterdam woont, kwam op het idee nadat hij begin maart zelf besmet bleek met het coronavirus. Toen de softwareontwikkelaar weer beter was, begon hij aan de ontwikkeling van de app samen met zijn team bij het techbedrijf LTO Network.

Een testversie  is inmiddels te downloaden, zowel voor iOS als Android.

3. Kunstgras reinigen kan tegenwoordig ook zonder gif

Algen op sportvelden van kunstgras zijn voor veel sportclubs een groot probleem. Vaak zetten ze chemicaliën in om dit aan te pakken.

AlgaVelan, een bedrijf dat zich al langer bezighoudt met het ecologisch bestrijden van algen en mos bij onder meer jachthavens en begraafplaatsen, heeft echter een natuurlijk oplossing gevonden. Hun product MO5 Sport bevat micro-organismen die de organische laag verteren die op de kunstgrasvelden ontstaat door vallende bladeren en bloesem. Die laag is namelijk een voedingsbodem voor algen en mos, stelt directeur Ewoud van de Wetering van het bedrijf.

Chemicaliën maken die algen weliswaar dood maar ruimen ze niet op waardoor chemische bestrijding uiteindelijk niet effectief is.  Ecologische bestrijding zorgt er volgens Van de Wetering niet alleen voor dat het milieu niet belast wordt, maar de micro-organismen eten de algen en het mos op de velden als het ware op, waardoor het probleem langdurig verholpen wordt.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Met deze 8 gadgets en tools blijf je fit tijdens het thuiswerken