Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Jumbo maakt tilapiaketen inzichtelijk met blockchaintechnologie
  • Dove kondigt nieuwe initiatieven aan om plasticverbruik terug te dringen
  • Groot baggerschip van Boskalis vaart vanaf nu op frituurvet
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)

1. Jumbo maakt productieketen van tilapia inzichtelijk met blockchaintechnologie

Klanten van supermarktketen Jumbo kunnen er dankzij de blockchain voortaan zeker van zijn dat de tilapia-vis die ze kopen, duurzaam is. Blockchain is de onderliggende technologie die ook voor cryptomunten zoals de bitcoin wordt gebruikt.

Met zo’n ‘digitaal logboek’ kun je in principe de stappen van elk productieproces volgen. En dus ook wat er speelt op het gebied van de arbeidsomstandigheden en de milieu-impact. Daardoor wordt de hele keten inzichtelijk en komen ook risico’s makkelijk aan het licht. Klanten krijgen vervolgens met een QR-code toegang tot al die informatie, zodat ze precies zien wat voor vis ze in huis halen.

2. Dove kondigt nieuwe initiatieven aan om plasticverbruik terug te dringen

Begin oktober kondigde soep- en zeepconcern Unilever aan zijn plasticverbruik drastisch te willen verminderen en ook in te zetten op grootschalig hergebruik. Cosmeticamerk Dove van Unilever gaf daar maandag een concrete invulling aan.

Lees ook op Business Insider

Eind dit jaar lanceert Dove bijvoorbeeld in Noord-Amerika en Europa nieuwe 100 procent gerecyclede plastic flessen voor alle productlijnen. En bij sommige producten verdwijnt de plastic verpakking bijna helemaal: Dove gaat herbruikbare, navulbare, roestvrijstalen deodorantsticks maken. De maatregelen moeten een besparing van 20.000 ton plastic per jaar opleveren.

3. Groot baggerschip van Boskalis vaart vanaf nu op frituurvet

Een wereldprimeur: een groot baggerschip van Boskalis vaart vanaf nu rond op duurzame bio-stookolie. Het schip van 143 meter lang, dat wereldwijd wordt ingezet, tankt vanaf nu afgewerkt frituurvet en heeft daardoor helemaal geen fossiele brandstoffen meer nodig. De baggermaatschappij zegt dat het schip daarmee 90 procent minder CO2 uitstoot.

De primeur vloeit voort uit een samenwerking met biobrandstofleverancier GoodFuels, die in 2015 van start ging. Voor 2023 moet die samenwerking ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot van het hele bedrijf met 35 procent daalt.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Je boodschappen zitten straks niet meer in plastic verpakt, maar in olifantsgras – dankzij deze Zuid-Hollandse ondernemer