Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Fietslampje met mini-zonnepaneel doet het altijd en is diefstal-proof
  • Mbo’ers functioneren wél goed, zien bedrijven die om ze staan te springen
  • Managers moeten één-op-ééngesprek met werknemers prioriteit geven

 

1. Fietslampje met mini-zonnepaneel doet het altijd en is diefstal-proof

Fietslampjes: ze raken kwijt, worden gestolen of de batterij is net op als je een nachtelijke fietstocht moet ondernemen. De 25-jarige Amsterdammer Mathijs ter Kuile wilde daar een oplossing voor vinden. Samen met twee studievrienden en zijn vader heeft hij de Litta ontwikkeld. De Litta is een fietslampje met een klein zonnepaneeltje dat vanzelf aangaat als de fietser in het donker op de fiets stapt.

Zelfs op een winterse dag in de schaduw levert het zonnepaneeltje genoeg energie om het fietslampje enkele uren te laten branden. Daarnaast moest de Litta ook diefstal-proof worden, vandaar dat gebruik is gemaakt van een tie-wrap-bevestiging. Die kan wel losgesneden worden maar dan weigert de Litta dienst en is de lamp waardeloos. Een setje Litta-lampen is verkrijgbaar vanaf 25 euro. De duurzame fietslampjes staan nog tot 8 maart op crowdfundingplatform Kickstarter.

2. Mbo'ers functioneren wél goed, zien bedrijven die om ze staan te springen

Mbo’ers zijn gewild op de arbeidsmarkt. Zo gewild dat bedrijven ze met goede salarissen proberen te lokken, nog vóórdat de mbo’ers geslaagd zijn, zo schrijft het AD. Mbo-scholen maken zich daar zorgen over omdat ze bang zijn dat studenten zonder diploma de eersten zijn die op straat staan als het economisch wat minder gaat.

Toch is het ook goed nieuws dat in 52 procent van de vacatures om een mbo’er wordt gevraagd. Over het mbo bestaan veel vooroordelen en het werd lange tijd als afvoerputje van de samenleving gezien. Tijdens de crisis werd bij mbo-vacatures eerder voor hbo’ers gekozen. Nu blijkt dat mbo’ers onmisbaar zijn in het bedrijfsleven. Bovendien, zegt hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen in het AD, zit het aanzien van mbo in de lift en bedrijven zien dat mbo’ers prima functioneren.

3. Manager moeten één-op-ééngesprek met werknemer prioriteit geven

Werknemers die hun manager niet of nauwelijks te spreken krijgen, zijn minder toegewijd. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend werknemers in de Verenigde Staten waar Inc. Magazine over bericht. 35 procent van de werknemers heeft één keer per maand of minder een één-op-ééngesprek met zijn of haar manager. Voor 12 procent van de werknemers geldt dat ze hun manager nooit zien. Bijna driekwart van de ondervraagden stond open voor een baan elders.

Werknemers verlaten managers, geen bedrijven, luidt het gezegde. Het is dus zaak dat managers tijd stoppen in de relatie met hun medewerkers. Een van de tips die uit de studie naar voren komt is dat één-op-ééngesprekken prioriteit moeten krijgen op de werkvloer. Het is niet de bedoeling dat de afspraak steeds wordt verzet om in de agenda van de manager te passen. Werknemers hebben dan het idee dat hun tijd niet waardevol is, wat niet ten goede komt aan hun motivatie.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Alleen bedrijven die méér doen dan winst maken, zullen overleven – Het is tijd voor Better Capitalism