Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Rotterdam krijgt fabriek die grondstoffen gaat terugwinnen uit versleten autobanden
  • Nespresso gaat samenwerking met Picnic aan voor distributie en recycling
  • Verzekeraar De Goudse steunt groeiplatform voor ondernemers
  • De Vegetarische Slager gaat burgers leveren aan 2.500 Burger King-locaties
BI_OndernemersVooruitgang_v1 (1)

1. Rotterdam krijgt fabriek die grondstoffen gaat terugwinnen uit versleten autobanden

Black Bear Carbon, een Limburgs bedrijf dat versleten autobanden inzamelt en daar de grondstof carbon black uit terugwint, wil een fabriek bouwen in Rotterdam. Carbon black is een belangrijk vulmiddel dat banden structuur geeft en voor de zwarte kleur zorgt, maar meestal wordt het verbrand als de banden versleten zijn. Zonde, want het is ook een prima grondstof voor verf, coating, inkt en plastic.

De komende weken werken Black Bear Carbon en het Havenbedrijf Rotterdam de details verder uit, waarschijnlijk bevestigen ze begin december de samenwerking definitief.

2. Nespresso gaat samenwerking met Picnic aan voor distributie en recycling

Nespresso en Picnic gaan samenwerken. De koffie van Nespresso wordt vanaf vandaag ook via de bezorgservice van Picnic geleverd en Picnic-klanten kunnen hun gebruikte capsules weer bij de bezorger inleveren voor recycling.

Lees ook op Business Insider

Picnic is daar erg blij mee, want klanten vroegen volgens mede-oprichter Joris Beckers al regelmatig om de levering van Nespresso-koffie. En ook Nespresso is blij: dankzij de samenwerking hoeven ze niet meer zelf bezorgers op pad te sturen, wat weer drukte en uitstoot in woonwijken scheelt. En de recycling van de koffiecupjes wordt makkelijker voor klanten.

3. Verzekeraar De Goudse steunt groeiplatform voor ondernemers

De Goudse Verzekeringen gaat geld beschikbaar stellen voor mkb-leningen via het platform Voordegroei en neemt er ook gelijk een belang van 10 procent in. Het platform bemiddelt tussen ondernemers en vermogende particulieren en professionele investeerders.

Bij die ondernemers kun je denken aan een strandpaviljoen in Zandvoort dat een half miljoen euro ophaalde via het platform, of aan een bedrijf dat bij Voordegroei 340.000 euro ophaalde om boerderijen op te kopen, te herontwikkelen en door te verkopen. Voordegroei noemt het “geweldig” dat ze samen met de Goudse “kunnen bijdragen aan het waarmaken van ondernemersdromen”.

4. De Vegetarische Slager gaat burgers leveren aan 2.500 Burger King-locaties

Goed nieuws voor Unilever-dochter De Vegetarische Slager: het bedrijf gaat in 25 landen vegaburgers leveren voor de Burger King. Oprichter van De Vegetarische Slager Jaap Korteweg zegt tegen BNR dat hij ongelofelijk blij is met het nieuws. Hij had niet verwacht dat Unilever al binnen een jaar na de overname van De Vegetarische Slager zo’n grote deal zou kunnen sluiten.

“Onze ambitie was om de grootste slager ter wereld te worden, dus toen Unilever aanklopte gingen bij mij de vlaggen uit, want dat is de manier om dat voor elkaar te krijgen. Maar dat het zo hard zou gaan, heeft mijn verwachtingen overtroffen.”

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Duurzame startup Seepje concurreert nu met Unilever bij Albert Heijn