Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Uitstoot stikstof terugdringen bij bouw goed mogelijk
  • Meer opties voor vegetariërs in bedrijfskantines
  • ASML mikt op chips die computers nog sneller maken


 
1. Nederlands bedrijf kan zuiveringstechnologie inzetten voor bouwmachines

Goed nieuws voor de bouw: technisch is het prima mogelijk om de uitstoot van stikstof fors terug te dringen. Dat meldt het Nederlandse familiebedrijf Van Mourik. Deze onderneming past al een zuiveringstechnologie toe om de uitstoot van stikstof te beperken in de scheepvaart en industrie. Die technologie kan Van Mourik nu ook inzetten voor bouwmachines. Denk hierbij aan graafmachines, asfaltmachines en generatoren.

De stikstof die bouwmachines uitstoten, kan met liefst 97 procent worden gereduceerd. Volgens Van Mourik wijzen de eerste tests met een asfaltmachine erop dat het goed mogelijk is om bouwmachines vrijwel stikstofvrij te maken.

2. Sodexo breidt aanbod vegetarische opties in bedrijfsrestaurants fors uit

Er komt steeds meer keus voor vegetariërs in bedrijfskantines. In het kader van de nationale Week zonder Vlees heeft bedrijfscateraar Sodexo hierover nieuwe cijfers bekend gemaakt. In 2019 is het vegetarische aanbod bij de bedrijfskantines van Sodexo met een vijfde gegroeid. Inmiddels is één op de drie gerechten vegetarisch.

Sodexo is de grootste exploitant van bedrijfskantines in Nederland met ongeveer 650 locaties en kan dus serieus invloed uitoefenen op de menukeuze van werknemers. Afgelopen jaar bood Sodexo al bij meer dan 120 bedrijfsrestaurants een 'Meatless Monday' aan, met extra aandacht voor vegetarische producten.

3. ASML gaat volgende stap zetten om computerchips sneller te maken

Computerchips kunnen nóg krachtiger worden dankzij de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. Het bedrijf uit Veldhoven is al wereldkampioen met machines die lijntjes op een chip kunnen etsen van 7 nanometer. Dat is 1 tienduizendste van de dikte van een vel papier. Vanaf 2022 gaat ASML weer een stap verder, zo meldt het Financieele Dagblad.

Over twee jaar komt ASML met vernieuwde machines die lijntjes van 3 nanometer kunnen etsen. Dat is cruciaal voor de computerindustrie. Het gevolg is namelijk dat de nieuwe laptop of smartphone die je over een paar jaar koopt nóg sneller zal zijn en meer informatie tegelijk kan verwerken.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Ik fietste met een e-bike de snelfietsroute tussen Rotterdam en Dordrecht – dit leerde ik over woon-werkverkeer