Vanaf maandag kunnen ondernemers met zware omzetverliezen een aanvraag doen voor de vierde ronde van de NOW-regeling bij het UWV.

De NOW-regeling voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten.

De regeling is van toepassing op bedrijven die drie aaneengesloten maanden een omzetverlies van gemiddeld 20 procent hebben geleden

Ondernemers hebben vanaf maandag weer de mogelijkheid om opnieuw steun aan te vragen bij het UWV. De uitkeringsinstantie opent om 09.00 uur voor de vierde keer een loket voor de aanvraag van een tegemoetkoming in de loonkosten.

Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden. Zij kunnen maximaal 85 procent van de betaalde lonen vergoed krijgen door de overheid. Dat is meer dan voorheen, toen maximaal 80 procent werd vergoed.

Als uitgangspunt geldt de loonsom van juni 2020. Heeft een bedrijf ook meegedaan aan de derde ronde van de NOW-regeling, dan moeten de drie maanden die voor de vierde periode gelden daarop aansluiten.

Veel belangstelling voor NOW-regeling

De zogeheten NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen. Dat daar veel behoefte aan was, bleek al op de eerste dag van NOW 1.0, toen er 27.000 verzoeken binnenkwamen.

In totaal kwamen er in de eerste periode zo'n 149.000 aanvragen binnen. Voor het derde pakket, waarvoor ondernemers tussen 16 november en 28 december een aanvraag konden doen, kwamen ruim 81.000 verzoeken om loonsubsidie binnen.

Ook bij de opening van het nieuwe loket verwacht het UWV veel drukte, aangezien de harde lockdown is verlengd. Ondernemers hebben tot 14 maart om NOW-steun aan te vragen voor de vierde periode, die loopt van januari tot en met maart.

Groot verschil tussen sectoren in coronacrisis

Tussen verschillende sectoren zijn er grote verschillen wat betreft de invloed van de coronacrisis op de omzet en winstgevendheid van bedrijven. Uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van afgelopen week bleek dat bijna 70 procent van de horecabedrijven rekent op verlies in 2020.

De bouw spring relatief gunstig uit. In deze sector denkt 82 procent van de ondernemers 2020 met winst te hebben afgesloten.

Van alle bedrijven zegt 18 procent 2020 met verlies te hebben afgesloten, terwijl 62 procent uitgaat van een positief resultaat.

LEES OOK: Zo presteren 13 sectoren qua winstgevendheid in 2020: