Maandag worden veertig geldstortautomaten voor ondernemers heropend.

De sealbagautomaten gaan van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags open en worden bewaakt om plofkraken te voorkomen.

Ondernemers krijgen hiermee een tijdelijke extra mogelijkheid voor het afstorten van contant geld.

Banken heropenen maandag verspreid over het land veertig geldstortautomaten voor ondernemers. De zogeheten sealbagautomaten zullen uit veiligheidsoverwegingen van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags open zijn, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Tijdens de openingstijden zullen ze permanent worden bewaakt en iedere dag worden dag geleegd. Zo moet worden voorkomen dat de automaten doelwit worden van plofkraken.

Onlangs hadden de banken nog besloten om alle ruim vijfhonderd zogeheten sealbagautomaten uit te zetten. Criminelen richten zich steeds meer op deze geldstortautomaten omdat de beveiliging van pinautomaten de afgelopen tijd is verbeterd.

Dat leverde voor ondernemers veel problemen op omdat zij hun geld op veel minder plekken konden afstorten. Wel wezen de banken op gewone geldstortautomaten in de bankkantoren, maar volgens ondernemers werkt dat minder goed.

Lees ook op Business Insider

Bewaakte geldautomaten zijn tijdelijke oplossing

Met de nieuwe maatregel willen de banken ondernemers een tijdelijke extra mogelijkheid bieden voor het afstorten van contant geld.

Ondernemers moeten zich bij de bewaker legitimeren voordat ze van de sealbagautomaat gebruik kunnen maken. De bewakers bij de automaten worden niet bewapend omdat dit in Nederland niet mag, aldus een woordvoerder van de NVB.

Ondertussen wordt volgens de NVB gewerkt aan een meer permanente oplossing, zodat op termijn meer sealbagautomaten weer veilig kunnen worden gebruikt.

Plofkraken vormen al langer een probleem. Geldautomaten worden daarom ’s nachts afgesloten. In april vorig jaar zagen de banken zich ook gedwongen om honderden sealbagautomaten te sluiten, maar toen bleven er ook nog honderden open.

LEES OOK: Banken sluiten 800 van de 1.200 afstortautomaten na plofkraken met zware explosieven – wat moeten horecazaken straks met hun geld na sluiting?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl