Achthonderd sealbagautomaten die ondernemers gebruiken om geld te storten worden uitgezet.

Banken nemen de maatregelen, omdat de afgelopen weken verschillende automaten zijn opgeblazen met zware explosieven.

Voor de ruim 400 sealbagautomaten die in gebruik blijven, geldt voortaan een nachtelijke sluiting. Ze zijn alleen open van 06.00 uur tot 18.30 uur.

De nachtelijke sluiting van de resterende automaten kan problemen opleveren voor horecaondernemers, die vaak op een laat tijdstip hun omzet afstorten.

Banken zetten honderden zogeheten sealbagautomaten uit in de strijd tegen plofkraken.

Van deze automaten waar ondernemers contant geld, verpakt in speciale zakken, kunnen storten zijn er ongeveer 1.200 in Nederland. Daarvan blijven er slechts ruim 400 in gebruik, met beperkte openingstijden, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De overige automaten zijn leeggehaald en uitgezet.

Criminelen richten zich steeds vaker op sealbagautomaten nu geldautomaten beter worden beveiligd. Afgelopen week hebben weer enkele plofkraken plaatsgevonden op sealbagautomaten. Daarbij werden zware explosieven gebruikt, met forse schade tot gevolg. Ook werden woningen tijdelijk ontruimd.

Lees ook op Business Insider

In december besloten de banken al om hun geldautomaten verspreid over het land ’s nachts af te sluiten om plofkraken tegen te gaan. Voor de ruim 400 sealbagautomaten die in gebruik blijven, geldt voortaan ook een nachtelijke sluiting. Ze zijn alleen open van 06.00 uur tot 18.30 uur.

Volgens de NVB zullen de automaten dagelijks worden leeggehaald. Daarnaast kunnen ondernemers overdag ook nog steeds in verschillende bankkantoren terecht om hun geld te storten.

Sluiting van de afstortautomaten is een tijdelijke oplossing

De maatregelen van de banken gelden als tijdelijke oplossing. Wanneer ze opgeheven kunnen worden, is evenwel nog niet duidelijk.

De Nederlandsche Bank (DNB) stelde in januari nog dat achter de schermen wordt gewerkt aan een alternatieve oplossing om bankbiljetten bij een plofkraak onbruikbaar te maken, zodat er voor criminelen niets meer valt te halen. Dan zou de nachtelijke sluiting van de automaten niet meer nodig zijn.

Door de coronacrisis en de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus te beperken, wordt door ondernemers tijdelijk zo’n 40 procent minder gebruik gemaakt van de sealbagautomaten. Maar normaal storten horecaondernemers vaak op een laat tijdstip hun omzet af. Dan kan de nachtelijke sluiting van de resterende automaten problemen opleveren.

De banken willen daarom opnieuw kijken naar de beschikbare afstortmogelijkheden als alle horecagelegenheden in Nederland weer open mogen.